Pulsni oksimetar

Primena pulsnog oksimetra

Pulsni oksimetar je uređaj koji služi za neinvazivno merenje saturacije kiseonika u krvi (SpO2) i srčane frekvence kroz arteriju. Jednostavnije rečeno, omogućuje vam da izmerite količinu kiseonika u krvi ,kao i rad srca, tj. puls. Koristi se za procenu nivoa funkcije disajnih organa, što uz telesnu temperaturu, krvni pritisak i srčanu frekvenciju predstavlja jedan od osnovnih parametara za praćenje osnovnih funkcija organizma. Uređaj poput Medel pulsnog oksimetra ima široku primenu, kako u bolničkim, tako i kućnim uslovima. Omogućava brzu proveru respiratornih disfunkcija. Vrlo je pogodan za srčane bolesnike i astmatičare, ali i za pacijente sa različitim oboljenjima respiratornog trakta, kao i za pušače i ljude koji su često izloženi visokom zagađenju. Ovaj uređaj svakako nalazi primenu i kod zdravih osoba i veoma je koristan onima koji jednostavno žele da vrše redovne provere stanja svog organizma, kao i sportistima i ljudima koji vežbaju ili rade na visokim nadmorskim visinama.

Normalne vrednosti

Normalne vrednosti kreću se u rasponu od 94% do 99%. U suštini, u normalnim uslovima, pulsni oksimetar će pokazati  vrednosti koje bi trebalo da su iznad 95%. Smanjen opseg zasićenosti krvi kiseonikom je između 90% i 94% i tada se preporučuje poseta lekaru, dok niska vrednost zasićenosti kiseonikom iznosi manje od 90% i najčešće ukazuje na respiratorne bolesti, astmu, zastoj rada srca itd. i naravno zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Nedostatak daha, ubrzan rad srca, slabost , nervoza i znojenje svakako su simptomi na koje treba obratiti pažnju, jer mogu da ukažu na niske vrednosti zasićenosti krvi kiseonikom.

Kako se upotrebljava pulsni oksimetar? 

Korišćenje pulsnog oksimetra je vrlo jednostavno i potpuno bezbolno, pa su zbog toga ovakvi uređaji veoma zgodni za upotrebu i u kućnim uslovima. Može se koristiti za odrasle, kao i za decu. Funkcioniše pomoću senzora koji se kod odraslih i dece uglavnom postavljaju na prst, dok se kod beba postavljaju na stopala. 

Pulsni oksimetar koristi se tako što se prst ubaci u za to predviđen otvor na uređaju i drži mirno dok traje postupak merenja. Nakon pritiskanja tastera funkcije merenje otpočinje i traje svega nekoliko sekundi, nakon čega se rezultat očitava na displeju uređaja. 

Pre početka merenja, potrebno je i par napomena. Na prstu ne sme biti lak za nokte, veštački nokat, ili kozmetika. Nokat prsta koji se meri treba da bude dovoljno kratak da vrh prsta prekriva senzorski element u kućištu i potrebno je držati prst, ruku i telo mirno tokom merenja.

Gde kupiti pulsni oksimetar?

Na tržištu je trenutno moguće naći veliki broj uređaja ovog tipa i to po različitim cenama, ali je potrebno biti pažljiv pri odabiru, jer niža cena često za sobom povlači sumnjiv kvalitet i kupovinu od neproverenih prodavaca. Pri kupovini ovakvog uređaja najbolje bi bilo osloniti se na pouzdane proizvođače i distributere, te kupovinu uređaja kao što je npr. Prizma pulsni oksimetar, koji omogućava trenutno ali i neprekidno praćenje SpO2,  obaviti u apoteci. Pri kupovini pulsnog oksimetra u apoteci svakako možete dobiti i sve druge potrebne informacije. 


Iz iste kategorije:

Nekoliko korisnih saveta za negu stopala

Nekoliko korisnih saveta za negu stopala

Da li ste znali da su stopala najosetljiviji a u isto vreme i najopterećeniji deo našeg tela? S tim u vezi potrebno je voditi računa o njima i pružiti adekvatnu negu i zaštitu. Često se vodimo stavom da je dovoljno da ih operemo tokom tuširanja, međutim to je samo jedan osnovni deo nege ovog dela tela. Nega stopala zahteva više od toga...

Pročitajte više
Kako očuvati imunitet tokom zime?

Kako očuvati imunitet tokom zime?

Brze i učestale klimatske promene, bez postojanja jasne granice između godišnjih imaju veliki uticaj na ljudski organizam. Nepovoljne klimatske promene su pogodne za razvoj i razmnožavanje mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica). Da bi se posledice, koje ovi mikroorganizmi ostavljaju na humani organizam, sprečile potrebno je delovati preventivno i oj...

Pročitajte više
Odgovarajuća nega za trudnice i dojilje

Odgovarajuća nega za trudnice i dojilje

Opšte poznata izreka nalaže da briga o maloj deci nosi male probleme, a briga o velikoj deci velike probleme. Ljudi se drugačije ponašaju u drugačijim dobima odrastanja, stoga im je potreban i drugačiji tretman. Drugačije vaspitanje, drugačije obraćanje, a i očekivanja i mišljenja dece i roditelja često se menjaju. Sve su to faze životne koje...

Pročitajte više
Besplatna dostava

Besplatna dostava za porudžbenice preko 4000 rsd

Načini plaćanja

Online plaćanje ili prilikom preuzimanja paketa

Ino pošiljke

Moguće slanje paketa u sve zemlje sveta DHL službom

Sigurna kupovina

Sigurna online kupovine posredstvom AllSecure sistema