Info linija 011/23-93-490 Besplatna dostava (min. 3500 rsd do 2kg)

Kako sprečiti opadanje kose?


Statistika pokazuje da svakodnevno izgubimo i do 80 vlasi. Prema rečima stručnjaka to je normalna pojava, što znači da svako opadanje kose nije alarmantno i nije potrebno neke specifične tretmane. Poseta lekaru se preporučuje ako kosa opada u nekom dužem periodu ili ako nije se desilo pod uticajem nekih jakih sredstava. Lista razloga za opadanje kose je pozamašna. 


Jesenje opadanje kose


Dokazano je da je opadanje kose pojačano tokom jesenjih meseci. Razlog tome jeste što tada dolazi do zamene starih folikula za nove vlasi. Istraživanja rađena u prethodnih nekoliko godina pokazuju da se oko 20% populacije suočava sa ovim problemom. Opadanje u ovom periodu može biti kratkotrajno svega nekoliko nedelja ili pak na duže staze do 4 meseca. U tom periodu se najčešće preporučuje primena multivitaminskih kompleksa jer se hrane nove vlasi.


Ne fenirajte se često


Opadanju kose doprinosi i feniranje i peglanje kose ali i upotreba svakojakih preparata. Iako će dobiti željeni oblik i povratiti sjaj, ono što se zaista dešava jeste da se oštećuje koren dlake što samo ubrzava proces uništavanja kose, što dalje vodi ka naglom opadanju kose. Zato i u ovom slučaju treba biti umeren.


Nedostatak vitamina za rast kose


Jedan od uzroka gubitka kose jeste loša i neuravnotežena ishrana. To znači da se ne uvode one namernice koje poseduju vitamine neophodne za rast i obnavljanje korena dlake. Tu se pre svega msili na bakar, gvožđe i amino kiseline. Spisku se dodaje losos i orah koji poseduju omega-3 masne kiseline koje nisu samo dobre za kosu već i za pamćenje. 


Vitamin A utiče na gubitak vlasi


Zanimljivo je da je prekomerno uzimanje vitamina A vodi ka naglom opadanju kose. Sumplementi koji se koriste za „potamnjivanje“ kože u letnjim mesecima bogati su ovim vitaminom. Razmislite dobro pre nego što ih ponovo bude koristili. Svakako se pre upotrebe uvek posavetujte sa lekarom, kako ne bi došlo do neželjenih posledica. 


Gubite kilograme, ali gubite i kosu


Možda će vam dijete pomoći da se oslobodite viška kilograma ali će kao kontra efekat izazvati opadanje kose. I ne samo to, javljaju se i ozbiljnije zdravstvene tegobe. Devojke se suočavaju sa problemom izraženom maljavošću na određenim delovima telo, dok se kao što smo već rekli kosa proređuje i opada. 


Stres utiče na rast kose


Jak okidač za gubitak kose jeste i stres. S obzirom da živimo brzo, izloženi svakodnevnim stresom nismo ni svesni posledica. One nisu uvek vidljive i nastupaju polako. Tako naša kosa prestaje sa rastom kada smo pod konstatnom nervozom da bi u jednom trenutku došlo do njenog opadanja. 

Kod devojaka kosa opada i ukoliko imaju viška muških hormona ili imaju policistične jajnike. Vlasi su proređenije i znatno slabije. U tom slučaju trebalo bi posetiti lekara kako bi se prepisala određena terapija nakon koje bi došlo do obnavljanja korena dlake. 


Na koji način sprečiti opadanje kose?


Ukoliko primetite da vam kosa osetno opada prvo što treba da uradite jeste da posetite dermatologa kako bi se utvrdio uzrok a onda shodno tome i terapija. 


Prirodom obnovite koren dlake


Postoji dijapazon lekova, preparata, šampona i drugih alternativnih načina pomoću kojih možete poboljšati kvalitet dlake. Pomenimo ricinusovo ulje koje spada u bolje prirodne lekove koji ubrzavaju rast kose. 


X-LAB kapsule za rast kose


Među bolje prepate ubrajaju se X-LAB kapsule koje su multivitaminski kompleks za negu i rast kose. Formulisane su na bazi ekstrakta lista koprive i kompleksa vitamina i minerala. Zahvaljujući efektu svojih sastojaka, X-LAB kapsule doprinose boljoj prokrvljenosti temena, hrane folikul dlake, čineći ga jačim, i na taj način povoljno utiču na rast kose, sprečavaju njeno opadanje, povećavaju obim dlake i štite je od oštećenja. Utičući na životne cikluse ćelija kože temena, sastojci X-LAB kapsula kontrolišu i pojavu peruti. 


Parusan Energizer Tonik


Tu je i Parusan Energizer Tonik. U pitanju je koncentrat sa hranljivim materijama koji snadbeva kosu od temena do korena dlake i namenjen je za retku kosu i difuzni gubitak kose. Podstiče cirkulaciju kože glave, hrani kožu temena i zaustavlja opadanje pospešujući rast kose.  Primena je jednostavna. Nakon pranja kose, utrljati u kosu i osušiti kosu. On se ne ispira. 


RIGENFORTE losion


Preparat Rigenforte losion protiv opadanja kose sa BIOTINAX-om namenjen je za regeneraciju, ishranu i jačanje kose.  Hrani kosu, jačajući je, sprečavajući njeno opadanje i stimulišući rast novih zdravih vlasi. Bez veštačkih boja i parabena.

Primenjuje se tako što se nanosi na suvu kosu svako jutro kao i nakon pranja kose. Masira se koža temena do potpunog upijanja, pritom se ne ispira. Savetuje se primena u kontinuitetu od dva meseca 2-3 puta godišnje.

Pored toga ne zaboravite na sve što smo gore naveli, a to je umerenost, dobra ishrana i što manje stresa. Kosa će vam biti zahvalna. 


Iz iste kategorije:

Kako se rešiti celulita?

Kako se rešiti celulita?

Celulit je sloj masnih naslaga koji se nalazi ispod kože. Ove masne naslage su nepravilno raspoređene ispod kože što se ispoljava u vidu kvržica. Celulit prolazi u četiri stadijuma:onaj u kojem celulit nije vidljiv golim okom niti kada se koža uštine između prstijucelulit nije vidljiv golim okom ali se kvržice javljaju kada se koža uštin...

Pročitajte više
Kako očuvati imunitet tokom zime?

Kako očuvati imunitet tokom zime?

Brze i učestale klimatske promene, bez postojanja jasne granice između godišnjih imaju veliki uticaj na ljudski organizam. Nepovoljne klimatske promene su pogodne za razvoj i razmnožavanje mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica). Da bi se posledice, koje ovi mikroorganizmi ostavljaju na humani organizam, sprečile potrebno je delovati preventivno i oj...

Pročitajte više
Kako zaštiti kožu tokom zimskih meseci?

Kako zaštiti kožu tokom zimskih meseci?

Koža je najveći organ ljudskog tela. Debljina joj varira, te je najdeblja na dlanovima i petama, dok je najtanja u predelu očnih kapaka. Njena glavna uloga jeste da štiti telo od svih štetnih uticaja koji dolaze iz spoljnog sveta, poput UV zračenja, mikroorganizama. Da bi svoju funkciju mogla da obavlja na najbolji mogući način potrebna joj je adekv...

Pročitajte više