• Pet pregleda koje žene ne smeju zanemariti

    • 08.12.2023
    Pet pregleda koje žene ne smeju zanemariti

    Iako često nisu prijatni, određeni zdravstveni pregledi su neophodni za očuvanje zdravlja žena. Pet pregleda koje mnoge žene izbegavaju su zapravo ključni u prevenciji i ranoj dijagnostici mnogih zdravstvenih problema. Od ginekoloških do testiranja na osteoporozu, svaki od njih ima svoju važnost u praćenju i očuvanju zdravlja. Njihovo redovno obavljanje može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja i osigurati ranu intervenciju kad je to potrebno.

    1. Ginekološki pregled kao prva linija odbrane

    Ginekološki pregled je veoma važan deo zdravstvene brige za svaku ženu. On nije samo važan za praćenje reproduktivnog zdravlja, već i za rano otkrivanje različitih bolesti, uključujući rak grlića materice, seksualno prenosive bolesti i druge ginekološke bolesti.

    Šta žene mogu očekivati tokom pregleda?

    Lekar će obično obaviti spoljašnji pregled genitalija, kao i pregled pomoću spekuluma radi detaljnog prikaza grlića materice. Papa test se koristi za prikupljanje ćelija grlića materice radi testiranja na prisustvo prekancerogenih ili kancerogenih promena. Iako pregled može biti malo neprijatan, obično kratko traje i veoma je važan u prevenciji raka grlića materice.

    Psihološki aspekti i komunikacija sa lekarom.

    Žene bi trebalo da otvoreno razgovaraju o svim  simptomima i promenama koje su primetile. Razumevanje i prepoznavanje normalnih promena u telu, kao i onih koje mogu ukazivati na problem, su važni delovi ovog pregleda. Psihološki aspekti, kao što je nelagoda ili sramota, trebali bi biti u potpunosti zanemareni, jer je zdravlje prioritet.

     

    2. Ultrazvuk i mamografija dojki

    Ultrazvuk i mamografija su neinvanzivne metode i nepohodne za otkrivanje patoloških promena na dojkama. Svetska zdravstvena organizacija je odredila mamografiju kao skining dijagnostičku metodu za rano otkivanje raka dojke. Redovni mamogrami su neophodni za rano otkrivanje i povećanje šansi za uspešno lečenje.

    Kada je potrebno raditi mamografiju?

    Ženama iznad 40 godina, zavisno i od genetskog opterećenja, preporučuje se kontrolna mamografija na svake dve godine, a po potrebi i prema preporuci lekara i češće. Organizovani skinning u našoj zemlji, po evropskim preporukama se radi u populaciji žena 50-69 godina. Rak dojke spada u najčešće oblike raka kod žena širom sveta i baš zato su potrebne redovne  kontrole. Najbolja perspektiva izlečenja raka dojke je kada ne postoje simptomi i kada se na vreme otkiju promene.

    Značaj rane dijagnoze

    Rana dijagnoza raka dojke, kada još uvek ne postoje simptomi  ima najbolju prespektivu za izlečenje. Mamografija je regnenska metoda koja omogućava rano otkrivanje tumora u dojkama, I pre nego što postanu opipljivi I pre nego što se ispolje bilo kakvi simptomi.

    Šta očekivati tokom mamografije?

    Uz prisustvo obučenog tehničara, dojka se postavlja između dve ploče i blago stiska da bi se dobila jasna slika. Iako stiskanje može biti malo neprijatno i bolno za neke žene, traje vrlo kratko nije neizdržljivo. Lekari radiolozi zatim pregledaju slike u potrazi za bilo kakvim abnormalnostima koje bi mogle ukazivati na prisustvo raka.

    3. Pregled glaukoma - važan za očuvanje vida!

    Glaukom ili povišen očni pritisak može dovesti do gubitka vida ako se ne leči. Glaukom često nema upozoravajuće simptome u ranim fazama, što čini redovne kontrole ključnim za očuvanje vida. Rana kontrola i dijagnoza su od suštinskog značaja za sprečavanje ili usporavanje progresije bolesti.

    Značaj rane dijagnoze glaukoma

    Glaukom najčešće uzrokuje oštećenje vidnog živca, što može dovesti do postepenog gubitka vida. Rani pregledi mogu pomoći u otkrivanju pre nego što dođe do ozbiljnijih simptoma. Pravovremeno lečenje može usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti, čuvajući vid.

    Šta očekivati tokom pregleda?

    Pregled najčešće uključuje nekoliko testova kako bi se proverio pritisak unutar oka, struktura i funkcija vidnog živca, kao i vidno polje. Ovi testovi obično nisu bolni. Oftalmolog će takođe iskontrolisati unutrašnjost oka koristeći poseban mikroskop.

    Važnost redovnih pregleda

    Osobe sa povećanim rizikom, kao što su starije osobe, osobe sa porodičnom istorijom glaukoma, trebale bi redovno obavljati ove preglede. Razgovor sa oftalmologom može pomoći u određivanju učestalosti dolazaka u zakazane termine na osnovu individualnog rizika i zdravstvenog stanja.

    4. Pregled kod kardiologa- srčani problemi nisu samo muška briga!

    Često se smatra da su srčani problemi pretežno muška briga, ali istina je da kardiovaskularna oboljenja predstavljaju jedan od vodećih uzroka smrti kod žena širom sveta. Redovni pregledi, naročito kada žena uđe u menopauzu  su ključni za rano otkrivanje i upravljanje rizicima koji mogu dovesti do srčanih oboljenja, srčanog udara ili moždanog udara.

    Važnost kardiovaskularnih pregleda

    Kardiovaskularni pregledi obično uključuju merenje krvnog pritiska, testove krvi za holesterol i trigliceride, kao i procenu drugih faktora rizika kao što su dijabetes, prekomerna težina i pušenje. Razgovor sa lekarom o porodičnoj istoriji srčanih oboljenja takođe je važan, jer genetika može igrati značajnu ulogu u riziku od kardiovaskularnih bolesti.

    Praćenje i prevencija

    Osim samih pregleda, lekar može savetovati promene u načinu života koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. To uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, održavanje zdrave telesne težine i prestanak pušenja. U nekim slučajevima, mogu biti potrebni lekovi za kontrolu visokog krvnog pritiska, holesterola ili dijabetesa.

    Značaj redovnih pregleda

    Redovni pregledi su važni za praćenje kardiovaskularnog zdravlja, posebno ako postoje faktori rizika. Oni pomažu u ranom otkrivanju problema, što je ključno za efikasno lečenje i prevenciju ozbiljnijih zdravstvenih problema.

    5. Densitometrija za rano otkrivanje rizika od osteoporoze

    Densitometrija, poznata i kao merenje gustine kostiju, je test koji pomaže u otkrivanju osteoporoze, stanja koje karakteriše slabljenje kostiju, povećavajući rizik od preloma. Ovaj test je posebno važan za žene, jer su one zbog hormonalnih promena tokom menopauze sklonije razvoju osteoporoze.

    Proces i značaj densitometrije

    Densitometrija koristi niskodozno rendgensko zračenje za merenje gustine kalcijuma i drugih minerala u delovima kostiju, obično u kukovima i kičmi. Rezultati ovog testa pomažu lekarima da procene rizik od preloma i odrede potrebu za tretmanom. Rano otkrivanje i tretman mogu značajno smanjiti rizik od preloma.

    Faktori rizika i prevencija

    Faktori rizika za osteoporozu uključuju starost, porodičnu istoriju bolesti, nizak unos kalcijuma, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje i prekomernu konzumaciju alkohola. Prevencija osteoporoze uključuje unos dovoljne količine kalcijuma i vitamina K2 i D3, redovnu fizičku aktivnost koja jača kosti, kao i zdrav način života.

    Značaj za žene u post-menopauzi

    Žene u post-menopauzi posebno bi trebale razmotriti densitometriju, jer smanjenje nivoa estrogena nakon menopauze može ubrzati gubitak koštane mase. Redovni pregledi mogu pomoći u praćenju zdravlja kostiju i sprečavanju osteoporoze.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing