• Dijabetes i majčinstvo

    • 13.07.2019
    Dijabetes i majčinstvo

    Trudnoće u kojima se pojavi gestacijski dijabetes obično se završavaju normalnim porođajem bez ikakvih posledica na majčino dugoročno zdravlje. U toku šest nedelja nakon porođaja gestacijski dijabetes se povlači sam od sebe, ali se smatra da kod polovine žena koje su dobile dijabetes u trudnoći, u 5-10 godina nakon porođaja može postojati rizik za razvijanje dijabetesa tip 2.

    ŠTA NAKON POROĐAJA?

    Ako ste imali gestacijski dijabetes u toku trudnoće postoji velika šansa da vaš dijabetes nestane odmah nakon porođaja, naročito ako ste vodili računa o adekvatnoj ishrani i vežbanju. U svakom slučaju, trebalo bi nastaviti redovnu proveru glukoze u krvi nakon porođaja da biste bili sigurni da je dijabetes nestao. 

    Iako je uobičajeno da gestacioni dijabetes nestane po završetku trudnoće,  ponekad je potrebno više dana ili nedelja da se uspostavi normalna glikoregulacija. Retko je potrebno nastaviti insulinsku terapiju i to su žene koje su u svari dobile tip 1 dijabetsa slučajno u toku trudnoće. 

    Rizik da žena koja je imala gestacioni dijabetes dobije tip 2 dijabetesa je 30-50%, a rizik da ima gestacioni dijabetes u narednim trudnoćama je 50-70%. Preporučuje se ponoviti OGTT (test opterećenja glukozom) 6 nedelja posle porođaja, a potom na svakih 1-3 godine. 

    Smatra se da je beba čija je majka imala dijabetes u trudnoći sklonija gojaznosti i da postoji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 kasnije u toku života. Redovnom ishranom (dojenjem, a kasnijem i raznovrsnom ishranom), fizičkom aktivnošću u toku rasta i razvoja, može se rizik svesti na minimum.

    Dolaskom bebe na svet, fokus prelazi na njenu negu. Imajte ipak na umu i brigu o sebi i držite se navika koje su vam pomogle da održite nivoe glukoze u krvi. Period nakon porođaja je objektivno vrlo naporan za majku i zatražite svu moguću pomoć kako se ne biste umorile preko neophodnog i kako biste umanjile rizik od postporođajne depresije kojoj su žene koje su imale gestacijski dijabetes podložnije.

    DOJENJE I DIJABETES

    Dojenje je dobro za žene sa dijabetesom. Kod zdravih žena mleko obično „nadođe” oko trećeg ili četvrtog dana nako porođaja. Istraživanja su pokazala da kod većine majki koje boluju od nekog oblika dijabetesa mleko može kasniti i po dan ili dva, a ponekad i više. Rano i često stavljanje bebe na grudi može podstaknuti proizvodnju mleka, sprečiti razvoj prepunjenosti dojki i zastoja mleka, kao i pomoći da se u dojenje brže i lakše uhoda.  

    Dojenje je dobro i za gubitak težine koji ste dobili u toku trudnoće. Kontrola težine kod majki sa gestacijskim dijabetesom nakon porođaja je jako bitna da bi se smanjio rizik za nastanak gestacijskog dijabetesa pri sledećoj trudnoći, a samim tim i dijabetesa tip 2 kasnije. 

    Poznato je da su bebe majki koje boluju od dijabetesa i same u potencijalnoj opasnosti da u kasnijem životu obole od iste bolesti, ali vredi znati i da dojenje utiče da se ovaj rizik umanji. Istraživanja pokazuju da majke obolele od dijabetesa tip 1 dojenjem od 3 do 4 meseca osiguravaju manji rizik od pojave dijabetesa istog tipa u generacijama svojih potomaka. Majke koje za vreme trudnoće obole od gestacijskog dijabetesa dojenjem mogu da smanje rizik da njihove ćerke razviju isti tip gestacijskog dijabetesa tokom svojih trudnoća u budućnosti.

    Potreba za insulinom najčešće se tokom dojenja lagano smanjuje u odnosu na period trudnoće zbog dodatne potrošnje glukoze u procesu stvaranja mleka.

    Nakon porođaja sve majke sa dijabetesom brine hoće li dojenje na neki način pogoršati njihovo stanje ili hoće li njihov dijabetes putem dojenja naškoditi bebi. Prema istraživanjima i primera iz prakse nema razloga da žene sa dijabetesom ne doje. Sastav mleka majke sa dijabetesom koja se redovno i raznovrsno hrani, vežba i prima dobro prilagođenu insulinsku terapiju vrlo je sličan sastavu mleka kod majki koje nemaju dijabetes. Molekuli insulina su preveliki da bi prešli u majčino mleko pa samim tim insulinska terapija ne može naškoditi bebi. Ako majka uzima oralno neki od lekova za dijabetes trebalo bi da se posavetuje sa lekarom o mogućoj promeni terapije. 

    Kod žena koje boluju od dijabetesa nakon porođaja, naglo opada potreba za insulinom. Promene šećera u krvi normalne su u tom razdoblju zbog hormonskih promena, manjka sna i početka dojenja. Zbog toga, majka treba češće da proverava šećer u krvi i pazi da ne dođe do hipoglikemije (preterani pad šećera u krvi).

    Dojenje može da uzrokuje pad nivoa glukoze u krvi naročito ako majka doji između svoja dva obroka. U tom slučaju je preporučljivo da pre ili za vreme podoja uzme neku od namirnica bogatu ugljenim hidratima (npr. keks ili komadić hleba) i popije čašu vode ili druge tečnosti. Ako je potrebno toga se treba pridržavati i tokom noćnih podoja. Redovnom kontrolom nivoa glukoze u krvi izbegava se hipoglikemija koja može biti vrlo opasna kako za majku tako i za bebu. Hipoglikemija takođe može usporiti i refluks otpuštanja mleka što utiče na količinu mleka koju beba pojede pri podoju. Nekvalitetni podoji dovode bebu u opasnost slabog napredovanja ili čak gubitka na težini.

    Pronalaženje ravnoteže između ishrane, vežbanja i davanja insulina je ključ dobrog i zdravog života sa dijabetesom. Dijabetes nije prepreka za normalan i srećan život pa u skladu sa tim i žene koje boluju od dijabetesa mogu biti podjednako uspešne u dojenju kao i zdrave žene. Međutim, kako je dojenje vrlo dinamičan proces koji je podložan brojnim promenama (npr. periodi pojačanog rasta deteta – skokovi u razvoju, početak uvođenja dohrane čvrstom hranom, prestanak dojenja i sl) važno je da ishrana i terapija obolele majke budu prilagođeni novonastaloj situaciji. Zato je neophodno da majka redovno kontroliše nivo glukoze u svojoj krvi i da sarađuje sa lekarom specijalistom.

    SAVETI ZA MAME

    • Jedite zdravo i raznovrsno
    • Redovno proveravajte nivo glukoze u krvi
    • Spavajte kad god možete; pokušajte da se odmorite kad god Vaša beba spava ili ako ga neko drugi neguje i pomaže Vam
    • Uzmite nekoliko minuta svakog dana samo za Vas (za kupku, šetnju ili razgovor sa prijateljima)
    • Prihvatite pomoć prijatelja i porodice
    • Potražite pomoć

    Vaše dete zaslužuje mamu koja će još dugo biti zdrava i čitava, postarajte se da to i dobije, a mi, kao zdravstveni radnici, ćemo pomoći savetima i podrškom.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing