• Kako izabrati pravi toplomer?

  • 28.12.2020
  Kako izabrati pravi toplomer?

  Posedovanje toplomera u svakom domaćinstvu danas je najnormalnija stvar. Ovakav uređaj omogućava nam da brzo i lako proverimo svoju telesnu temperaturu i odreagujemo već na prve simptome potencijalne bolesti.

  Funkcija toplomera

  Dakle, reč je o mernom instrumentu koji se obično sastoji od dva elementa, senzora temperature i pretvarača izmerene vrednosti u formu pogodnu za očitavanje.

  Telesna temperatura

  Telesna temperatura predstavlja stepen zagrejanosti organizma. Kod čoveka, normalna telesna temperatura kreće se u rasponu od 36,3 do 37,1 stepeni celzijusa, s tim što različiti delovi tela imaju različitu temperaturu. Udovi su uglavnom hladniji od ostalih delova tela, dok rektalna temperatura predstavlja unutrašnju temperaturu tela, a ujedno i najmanje varira zavisno od spoljašnje temperature. Normalna unutrašnja temperatura podložna je pravilnim dnevnim fluktuacijama od 0,5 do 0,7 stepeni celzijusa. U normalnim uslovima, najniža je oko 6 časova ujutru, a najviša uveče. Telesna temperatura je najniža tokom spavanja, nešto viša u budnom stanju kada je čovek miran, a sa aktivnošću se povećava. Preciznost regulacije telesne temperature zavisi i od životne dobi , pa je manje precizna kod male dece (kod koje normalna temperatura može biti za oko 0,5 stepeni celzijusa viša) i kod najstarijih (kod kojih postoji smanjena brzina i efikasnost termoregulacionih sistema).

   

  Vrste toplomera i metode merenja

  Danas na tržištu postoji više varijanti toplomera, kao što su digitalni toplomer, toplomer sa galijumom, digitalni infracrveni (beskontaktni) toplomer. Različite su i metode merenja koje dolaze u obzir: Oralno, aksilarno, rektalno, beskontaktno merenje telesne temperature.

  Kod oralnog merenja telesne temperature, putem usta, normalne vrednosti kreću se u rasponu od 35,5 do 37,5 stepeni celzijusa, a sam proces merenja traje oko 1 minut.

  Rektalno merenje temperature predstavlja najpouzdaniji metod i naročito je pogodno za merenje temperature kod beba i male dece. Normalne vrednosti kreću se u rasponu od 36,6 do 38 stepeni celzijusa, a postupak merenja traje približno oko 1 minut.

  Kod aksilarnog merenja temperature, putem pazuha, normalne vrednosti kreću se od 34,7 do 37,3 stepena celzijusa, sam postupak merenja traje 3 – 5 minuta i ovo je ujedno i najmanje pouzdan metod merenja. Međutim, ovakav toplomer je u širokoj upotrebi u kućnim uslovima, i predstavlja sasvim dobru varijantu za prvu pomoć.

  Beskontaktni (infracrveni) toplomer namenjen je za merenje temperature tela bez dodira, tako što se približi na par centimetara od sredine čela. Pogodan je i za merenje temeparture predmeta (flašice sa mlekom npr.) ili prostora. Postupak merenja traje samo par sekundi, a normalne vrednosti kreću se u rasponu od 35,4 do 37,4 stepena celzijusa. Važno je napomenuti da u odnosu na aksilarni toplomer, ovaj toplomer pokazuje vrednost višu za oko 0,5 stepeni celzijusa.

  Veliki je broj kvalitetnih proizvoda na tržištu, pa ako ste prikupili relevantne informacije o različitim vrstama i metodama primene, neće vam biti problem da odaberete odgovarajući proizvod u skladu sa vašim potrebama.

  Besplatna
  dostava

  Besplatna dostava
  za porudžbenice
  preko 5000 rsd

  Načini
  plaćanja

  Online plaćanje
  ili prilikom
  preuzimanja paketa

  Ino
  pošiljke

  Moguće slanje
  paketa u sve zemlje
  sveta DHL službom

  Sigurna
  kupovina

  Sigurna online
  kupovine posredstvom
  AllSecure sistema

  Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing