Info linija 011/23-93-490 Besplatna dostava (min. 3500 rsd do 2kg)

Kako se boriti protiv dijabetesa?

Šećerna bolest spada u najčešća endokrinološka oboljenja današnjice. Dijabetes kako je poznatnija u narodu bolest je od koje prema statistici boluje oko 700 000, dok se 36%  obolelih ne leči adekvatnom terapijom. Postoji više faktora zbog kojih se javlja: genetika, virusna infekcija, neuravnotežena ishrana, stres...


Šta je to dijabetes? 

U pitanju je stanje povišenog nivoa šećera u krvi, koje se javlja kada se smanji dejstvo hormona insulin. Umanjeno dejstvo insulina negativno utiče na razmenu ugljenih hidrata, masti i belančevina u organizmu. Nedostatak dejstva ovog hormona se vremenom negativno odražava na krvne sudove, ali i na druge organe. 


Zašto je insulin važan? 

U pitanju je hormon koji reguliše zapravo proces ulaska šećera ili glukoze iz krvi u veći deo ćelija našeg organizma. Ukoliko njegovo dejstvo izostane onda se glukoza zadržava i dolazio do hiperglikemije. 

Pored genetike koja igra veliku ulogu u pojavi šećerne bolesti, okidači dijabetese mogu biti i neuravnotežena i nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, stres kojim smo svakodnevno izloženi. Zabrinjavajuće je što se sve više mladih žali na ovo oboljenje, s obzirom na to da je to uvek bila bolest osoba starijeg životnog doba. 

Dijabetes se najčešće deli na tip I i tip II. 


Dijabetes tip I

Ovaj tip bolesti se uglavnom javlja kod mladih osoba do 30 godina. Javlja se uglavnom usled nedostatka insulina i povišenog glukagona. Najčešće je poremećaj nastao zbog smanjenog broja ćelija koje luče insulin i do odsustva njihovog rada. Simptomi koji ukazuju da je ovaj tip dijabetesa u pitanju jesu mršavljenje, oslabljen vid, učestalo mokrenje i žeđ. Žene su sklonije ovom tipu u poređenju sa muškarcima, i mogu se simptomi ispoljiti u vidu ginekoloških problema. Neophodna je terapija insulinom i uravnotežena i prilagođena ishrana.


Dijabetes tip II

Drugi tip se nekada nazivao i insulin – nezavisnim. Simptomi koji se javljaju kod tipa I mogu se javiti i ovde, s tim što je ovde problem sa kilažom najizraženiji problem. Dalje, osobe koje se bore sa dijabetesom II sklonije su i demenciji. Obolelima od dijabetesa tipa II nije potreban insulin, pa je oboljenje teže uočiti. Postoje slučajevi da su osobe tek nakon nekoliko godina otkrivale da pate od ovog oboljenja. 


Gestacijski dijabetes

Poseban tip dijabetesa jeste gestacijski koji se javlja se u trudnoći i u većini slučajeva prolazi posle porođaja. Uzrok njegovog nastanka jeste nedostatak insulina tokom trudnoće koji bi obezbedio normalan nivo šećera u krvi. 


Kako se leči dijabetes?

Lečenje dijabetesa zahteva vreme ali i adekvatnu terapiju koju treba primenjivati na vreme kako oboljenje ne bi zahvatilo druge organe a samim tim dovelo do težih komplikacija. Redovne kontrole šećera u krvi su nešto što svako mora da radi čim otkrije da ima neki tip dijabetesa. Ishrana mora da se redukuje, jer kilaža mora da se održava, potom treba uključiti lagane šetnje i naravno što manje stresa. 


Lečenje prirodnim putem

Dijabetes se može lečiti prirodnim putem poput čajeva i prirodnih preparata. To naravno ne znači da treba da se oslonite samo na njih već morate povesti računa i gore pomenutim stavkama ali pre svega slediti prepisanu terapiju. Imajte u vidu da se terapije razlikuju od tipa dijabetesa. Od povrća se preporučuju zeleni praziluk, beli i crni luk. Lišće smokve i crnog duda se pokazalo kao odličan prirodni lek u borbi protiv šećerne bolesti. 


GLUCOkontrol 

GLUCOkontrol predstavlja dijetetski proizvod koji je namenjen da se primenjuje u svim stanjima povećanog oksidativnog stresa, a jedno od takvih stanja je upravo i dijabetes. Povišen nivo glukoze u krvi, koju ćelije ne mogu da preuzmu i obrade, dovodi do oštećenja nerava i ostalih tkiva u ljudskom organizmu, što se manifestuje kao osećaj trnjenja, mravinjanja i peckanja u određenim delovima tela ( ruke, noge). Zahvaljujući svome sastavu ovaj proizvod se pokazao kao jako efikasan u snižavanju nivoa glukoze u organizmu i u zaštiti nerava i ćelija od oksidativnog stresa. U sastav ovog proizvoda ulaze: alfa lipoinska kiselina koja je jak antioksidans i koji uništava slobodne radikale i na taj način štiti tkiva od oštećenja. Pored toga ona stimuliše insulinske receptore na ćelijama i na taj način podstiče ulazak glukoze u ćelije. Tu je i cink koji jača imunitet, potom hrom koji poboljšava metabolizam glukoze u organizmu, reguliše stvaranje insulina i njegov metabolizam. 


Iz iste kategorije:

Reorganizacija nesesera – u korak sa beauty trendovima 2017.

Reorganizacija nesesera – u korak sa beauty trendovima 2017.

Proleće donosi lepo raspoloženje, više pozitivne energije, lakšu garderobu. Da biste i ove sezone išli u korak sa modom pročitajte koji su trendovi popularni kada je su pitanju šminka i frizura. Prilagodite ih svom stilu, ili usvojite ono što Vam se najviše sviđa.Reorganizujte svoj neseser na vreme! Zaboravite iscrtane ob...

Pročitajte više
Nekoliko sekundi dnevno za lepotu koja zrači

Nekoliko sekundi dnevno za lepotu koja zrači

Da li znate šta to povezuje zavodnice poput Rite Hejvort, Anđeline Džoli i Džulije Roberts?  Planetarna popularnost učinila je ove zvezde ikonama generacija, a njhova privlačnost postala je san ženama širom sveta.Setite se scene iz filma Gospodin i Gospođa Smit, u kome Anđelina zavodljivo spušta svoju bujnu brižljivo podignutu kosu ili k...

Pročitajte više
Zagađenje vazduha – kako se zaštiti i kako umanjiti posledice?

Zagađenje vazduha – kako se zaštiti i kako umanjiti posledice?

Zagađenje je postalo uobičajeni pojam na koji su se uši odavno navikle. Kroz masovne medije vodi se polemika o različitim oblicima zagađenja i njihovim potencijalnim rešenjima. Zagađenje vazduha je jedna od vrsti zagađenja o kojoj smo u poslednjem periodu slušali najviše. Fizička, biološka ili hemijska promena vazduha u atmosfer...

Pročitajte više