• Šta je meningitis?

    • 04.04.2024
    Šta je meningitis?

    Meningitis je upala mekih moždanica (meninge), najčešće usled dejstva virusa, bakterija, parazita i gljivica, a postoji i takozvani neinfektivni meningitis. Osnovna funkcija meninge je da obavija, a samim tim i štiti moždano tkivo i kičmenu moždinu.

    Bakterijski meningitis se smatra najozbiljnijim vidom ovog oboljenja, uzevši u obzir da može biti i potencijalno vrlo opasan po život, pa je izuzetno važno znati koji su simptomi meningitisa i reagovati na vreme, kako bi bila izvršena adekvatna dijagnostika i lečenje.

    Uzroci meningitisa

    Enterovirusi, odnosno eho i koksaki virusi se smatraju najčešćim uzročnicima virusnog meningitisa, mada svi virusi (virusi osipnih groznica, virus zapadnog Nila, virus zaušaka, herpes virus i drugi) mogu da dovedu do pojave pojave ovog zapaljenja. Virusni meningitisi su specifični po tome što se izuzetno često javljaju u letnjem periodu.

    Kada su u pitanju bakterijski meningitisi najčešće bakterije koje uzrokuju ovo oboljenje su: zlatni stafilokok, Ešerihija koli, pneumokoka, piogena streptokoka, meningokoka i Hemofilus influence.

    Što se tiče gljivičnog meningitisa, u većini slučajeva se on ne javlja kod osoba koje imaju, zdrav imuni sistem. Kao faktori rizika za pojavu ovakve vrste meningitisa navodi se primarno gubitak imuniteta, AIDS i slično.

    Simptomi meningitisa

    U zavisnosti od toga šta je uzrokovalo pojavu ove infekcije, kao i od toga u kakvom stanju se nalazi imuni sistem pacijenta zavisi i koji simptomi meningitisa se ispoljavaju, odnosno kakvog su intenziteta.

    Kao najčešći simptomi meningitisa navode se:

    • glavobolja
    • groznica
    • fotofobija, odnosno osetljivost na svetlo
    • ukočenost vrata
    • mučnina i povraćanje
    • poremećaj svesti
    • određeni neurološki ispadi.

    Glavobolja koja se javlja kao simptom meningitisa je pulsirajuća i izuzetno intenzivna, a bol se ne može zaustaviti lekovima protiv bolova. Kada  se javi groznica obično je praćena visokom temperaturom.

    Kao jedan od simptoma navodi se i fotofobija, što znači da postoji mogućnost da se kod osobe jave poteškoće ukoliko gleda u svetlost, odnosno da ima bol u očima ili nelagodu, a simptomi meningitisa su i ukočeni vrat, povraćanje i mučnina. Kod simptoma poremećaja svesti se pominju zbunjenost, dezorijentisanost i gubitak pamćenja, gubitak svesti, potom smetnje u govoru i zaboravnost, kao i drugi poremećaji.

    Simptomi meningitisa mogu biti i različiti neurološki ispadi, kao što su grčevi, nekontrolisani pokreti ili recimo slabost nogu.

    U određenim slučajevima može se javiti i bol u mišićima i zglobovima, a ukoliko je u pitanju bakterijski meningitis koji izaziva samo određena bakterija, može se javiti i osip na koži.

    Ono što je vrlo važno znati  kada su u pitanju simptomi meningitisa jeste da se u određenim slučajevima oni mogu vrlo brzo razviti (u roku od samo nekoliko sati), te da mogu biti izuzetno ozbiljni. Iz tog razloga vrlo je važno što je moguće pre zatražiti lekarsku pomoć, ukoliko postoji sumnja na to da su u pitanju simptomi meningitisa.

    Koje vrste meningitisa postoje?

    Kao što smo već pomenuli, simptomi meningitisa se razlikuju u zavisnosti od uzročnika, ali i od toga u kakvom stanju je odbrambeni mehanizam organizma obolele osobe.

    Najčešći su virusni i bakterijski meningitis dok su gljivični i parazitarni manje zastupljeni.

    Važno je napomenuti i to da bakterijski meningitis mogu izazvati različite bakterije i to u zavisnosti od uzrasta osobe kod koje se dijagnostikuje konkretno oboljenje mogu biti: streptokoke, meningokoke, pneumokoke i druge bakterije.

    Virusni meningitis izazivaju različiti virusi, kao što su na primer: enterovirusi, Herpes Simplex virus tipa 2,  virus koji izaziva ovčije boginje, virus zaušaka i drugi.

    Gljivični meningitis se obično javlja kod osoba kod kojih je kompromitovan imuni sitem. To se obično dešava u slučajevima kada je izvršena transplantacija organa, kada se koristi imunosupresivna terapija, kod osoba kod kojih je dijagnostikovan AIDS ili kod starijih lica kod kojih se prirodno javlja pad imuniteta.

    Postoji i parazitarni meningitis, koji uzrokuju paraziti, a može se još javiti i specifična vrsta meningitisa, koja je poznata kao neinfektivni meningitis.

    Kako se leči meningitis?

    Pojavom prvih simptoma, ukoliko postoji sumnja na ovo oboljenje, najvažnije je zatražiti pomoć stručnjaka i otići na pregled infektologa u što kraćem roku.

    Lekar će uraditi sve potrebne preglede i laboratorijske analize. Pregled na skeneru, magnetna rezonanca (po potrebi) i lumbalna punkcija sa analizom likvora, da bi lekar ustanovio da li je u pitanju meningitis i koja vrsta ovog oboljenja.

    U zavisnosti od toga koji su simptomi meningitisa, i koja vrsta tog oboljenja je u pitanju će zavisiti i terapija. U većini slučajeva se bakterijski meningitis leči adekvatnim antibioticima, dok virusni uglavnom ne podrazumeva neke posebne terapije, osim kada je izazvan virusom zaušaka i Herpes Simplex virusom.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing