Info linija 011/23-93-490 Besplatna dostava (min. 3500 rsd do 2kg)

Zašto su probiotici važni?


Probiotici su živi mikroorganizmi koji pozitivno utiču na zdravlje ukoliko se uzimaju u određenoj količini – definicija je Svetske zdravstvene organizacije. Njihov učinak na naš celokupni organizam je višestruk, a razloga za to je mnogo. Pored toga što održavaju normalnu bakterijsku floru u telu, pomažu prilikom gubitka telesne mase, štiti imunitet i poboljšava probavu. 


Ravnoteža bakterija izuzetno važna 

Interesovanje za njima porasle je u razvijenim državama u poslednje dve i po decenije. Najviše zasluge zato pripada razvoju savremene molekularne tehnologije koje su proširale saznanja o značaju sveta crevne mikroflore. 


Koja je uloga crevnog trakta u našem telu? 

Creva su od izuzetnog značaja za naše zdravlje zato što normalno sadrže bakterije koje su odgovorne za mnoge metaboličke procese u našem organizmu. Crevni trakt zapravo je brana između našeg organizma i stranih tela koja pokušavaju da u njega uđu. U crevima se nalazi oko 80% imunog sistema te je važno da se crevna flora održava zdravom. Tu dolazimo do probiotika koji potpomažu imuni sistem da se odbrani od stranih štetnih tela. 


Dobre bakterije u probioticima

Za termin bakterije uvek se vezuje termin "loše", ali pored loših postoje i dobre bakterije, te je važno da njihov odnos uvek bude u ravnoteži. Upravo probiotike čine dobre bakterije. Sastav crevne mikroflore razlikuje se od čoveka do čoveka.  Ono što je primećeno jeste da neki sojevi bakterija doprinose razvoju određenih bolesti poput dijabetese ili pak masne jetre, dok recimo bakterije koje se nalaze u probioticima deluju sasvim suprotno. One mogu regulisati bolest u određenoj meri.  

Probiotici se međusobno razlikuju. Ta razlika se uglavnom odnosi na bakterijske sojeve laktobacilusa i bifidobakterija. Prema rečima stručnjaka dobar probiotik jeste onaj koji ima više od devet bakterija. To govori da je koncentrovan ali i deluje efikasno. 


Kako nam probiotici mogu biti od pomoći?

Dokazano je da probitiok pomaže kod crevnih infekcija. Često se preporučuje kod dijareje koja se javlja usled preteranog komzumiranja antibiotika. Svoju primenu imaju i kod lečenja sindroma nervoznog creva. Probiotik laktobacilus ramnozus GG bakterija je koja sprečava nastanak i skraćuje trajanje nekih dijareja, jer snižava nivo lošeg holesterola, a i učestvuje u proizvodnji vitamina K, B6, folne kiseline u debelom crevu. Ova bakterija svojim delovanjem suzbija razmnožavanje bakterije Helicobacter pylori, koji je glavni uzročnik pojave čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Samim tim pomaže u prevenciji malignih i drugih oboljenja digestivnog trakta, kao i brojnih autoimunih bolesti.


Najpoznatiji probiotski proizvod - jogurt

Namernica koja spada u poznatije probiotičke napitke jeste jogurt, koju prati i kiselo mleko, kao i kefir. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju ove namernice žive duže. Razlog tome jeste  što je u njihovom sastavu Lactobacilus bulgaricus, bakterijski soj koji je važan za zdravlje digestivnog trakta. 


Probiotici dobri i za mentalno zdravlje

Drugo istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Teksasu a tiče se probiotskih  mlečnih proizvoda pokazalo je da oni pozitivno utiču na mentalno zdravlje. Njihova uloga ogleda se u tome da stvaraju, apsorbuju a potom prenose neurohemikalije, ključne za zdravlje mozga i nerava. Tako su zaključili da poboljšavanjem mikroflore u crevima može da se poradi i nekim poremećajima mentalne prirode kao što je depresija. 


Kako uzimati probiotike?

Probiotici se mogu uzimati u vidu suplemenata, ali se isto tako mogu uzimati preko njihovih prirodnih izvora. Kada je reč po namernicama koje su bogate probioticima pomenimo jabukovo sirće, čaj kombucha, kiseli krastavčići, kefir, fermetirarn sir itd.  Jedan od boljih suplementata koji sadrži probiotik jeste Enterobiotik probiotik kapsule. U pitanju je dijetetski suplement, koji u svom sastavu sadrži 2 soja probiotskih bakterija i probiotskog kvasca. Oni sinergistički pokazuju povoljne efekte na gastrointestinalni trakt i ravnotežu prirodne crevne mikroflore. 


Kako deluje? 

Aktivni sastojci preparata Enterobiotik su otporni na dejstvo želudačne kiseline i zučnih soli, prolaze nepromenjeni do tankog creva, gde ispoljavaju dejstvo. Probiotske bakterije se lepe za sluzokožu creva i naseljavaju (ispunjavaju) GIT, prave štit između zida i lumena creva i ne dozvoljavaju patogenima da oštete sluzokožu creva i pređu u krvotok. Aktivni sastojci preparata dodatno luče enzime koji uništavaju prouzrokovače bolesti. Preporučuje se upotreba ovog preparata prilikom putovanja, uzimanja antimikrobnih lekova, kao i osobama sa lošim navikama u ishrani.

Postoje i probiotici koji su bogati probiotskom kulturom Saccharomyces boulardi, kvasnicom koja ima povoljne efekte na crevnu floru, kao što je preparat Bulardi. Preporučuje se kod akutnih dijareja, putničkih dijareja, ali ga treba uzimati i uz antibiotike. Primena zavisi od stanja zbog kojeg se uzima, ali i jedna kapsula dnevno preventivno ostvaruje pun efekat. 


Iz iste kategorije:

Kako sprečiti opadanje kose?

Kako sprečiti opadanje kose?

Statistika pokazuje da svakodnevno izgubimo i do 80 vlasi. Prema rečima stručnjaka to je normalna pojava, što znači da svako opadanje kose nije alarmantno i nije potrebno neke specifične tretmane. Poseta lekaru se preporučuje ako kosa opada u nekom dužem periodu ili ako nije se desilo pod uticajem nekih jakih sredstava. Lista razloga za opadanje kose je po...

Pročitajte više
Reorganizacija nesesera – u korak sa beauty trendovima 2017.

Reorganizacija nesesera – u korak sa beauty trendovima 2017.

Proleće donosi lepo raspoloženje, više pozitivne energije, lakšu garderobu. Da biste i ove sezone išli u korak sa modom pročitajte koji su trendovi popularni kada je su pitanju šminka i frizura. Prilagodite ih svom stilu, ili usvojite ono što Vam se najviše sviđa.Reorganizujte svoj neseser na vreme! Zaboravite iscrtane ob...

Pročitajte više
Do čega dovodi nedostatak kalcijuma?

Do čega dovodi nedostatak kalcijuma?

Zašto je kalcijum toliko važan znamo svi, ali unošenje ovog minerala putem mleka i mleka i mlečnih proizvoda nije uvek jedino rešenje. Da li ste znali da susam sadrži čak sedam puta više kalcijuma u odnosu na mleko? Samo 100g smokava zadovoljava oko 35% dnevne potrebe za kalcijumom. Leblebije su takođe bogate ovim mineralom, ali i magnezijumom koji je bitan za nj...

Pročitajte više