• Aronija kao lek

    • 17.11.2021
    Aronija kao lek

    Ova neverovatno lekovita biljka vodi poreklo iz Severne Amerike, a preko Rusije u koju je stigla u 19. veku, nešto kasnije nalazi svoj put i do istočne i srednje Evrope. Indijanski narodi verovatno su prvi koji su se uverili u njena lekovita svojstva, a na našim prostorima postaje poznata širokim narodnim masama, čini se, tek poslednjih par decenija.

    Moćni antioksidans 

    Stiče se utisak da je na našim prostorima ova neverovatna biljka stekla popularnost i počela da se upotrebljava u lekovite svrhe tek poslednjih godina, iako je njena lekovitost već dugi niz godina predmet brojnih istraživanja, a sa svakim novim postaje sve jasnije da je zaista reč o moćnim plodovima – mada čak i list ove biljke pronalazi svoju namenu.

    Aronija je poznata kao jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa, izuzetno je bogata vitaminom C,   ali i fenolnim jedinjenjima koja imaju značajnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, pa je zahvaljujući tome apsolutno nezamenljiva kada je u pitanju čišćenje organizma od različitih štetnih materija. Pored vitamina C i fenolnih jedinjenja, tu su i kafeinska kiselina, kvercetin, epikatehin, kao i karoten – sve sami prirodni antioksidansi, kao i nezamenljivi anticijanin. Zbog svega toga, sve je popularniji i sok od aronije.

    Lekovita dejstva

    Plodovi aronije imaju neverovatan učinak na poboljšanje cirkulacije i jačanje krvnih sudova, pa zahvaljujući tome umanjuju i rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.  Aronija, takođe, pomaže i u održavanju normalnog krvnog pritiska.

    Bobice aronije sadrže i značajne količine fenola čija je funkcija da dezinfikuju krvotok i čitav organizam. Ovaj sastojak takođe pomaže i kod bržeg zarastanja rana, poboljšanja elastičnosti krvnih sudova, smanjenja upala. Zahvaljujući sposobnosti da spreči nastanak slobodnih radikala, aronija ima uticaja i na sprečavanje nastanka dijabetesa i već pomenutih, različitih srčanih oboljenja..

    Određena istraživanja koja su sprovedena prethodnih decenija pokazala su i da aronija može biti značajan saveznik u borbi protiv raka debelog creva – pigmenti dobijeni iz aronije mogu da unište i do petine postojećih ćelija ove bolesti.

    Takođe, pojedina istraživanja dokazala su i da je aronija, na primer, i do pet puta efikasnija od brusnice u očuvanju zdravlja urinarnog trakta.

    Saveznik u usporavanju starenja

    Zahvaljujući već pomenutim antioksidansima, aronija može biti i moćan saveznik u usporavanju procesa starenja. Antioksidansi su ključni sastojak u borbi protiv bora, jer efikasno štite kožu od uticaja brojnih štetnih faktora poput duvanskog dima, štetnog UV zračenja, visokog zagađenja, kao i drugih faktora koji pospešuju proizvodnju slobodnih radikala u organizmu.

    Efikasni načini primene

    Kada je u pitanju konzumacija ove moćne biljke, postoje tvrdnje da je najefikasnija kada se konzumira cela bobica. Ipak, visoke doze antioksidanasa ponekad mogu izazvati više štete nego koristi, pa treba biti izuzetno pažljiv sa količinom koja se unosi u organizam. 

    Najbezbedniji način konzumacije svakako je čaj ili sok od aronije koji ne sadrži konzervanse, aditive, vodu, ni šećer. 

    Na primer, za lečenje upala ili virusnih infekcija, preporučuju se sušene bobice, ili sok od aronije.

    Primena je izuzetno široka, a vrednost nemerljiva, pa ovu dragocenu lekovitu biljku samostalno, ili u vidu soka ili čaja, svakako treba uvrstiti u svoj jelovnik.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing