Info linija 011/23-93-490 Besplatna dostava (min. 3500 rsd do 2kg)

Biljna pomoć iz prirode - Čajevi

Kada kažemo idealan zimski dan većina nas zamisli celodnevno padanje suvog snega i krupnih pahulja bez oštrog vetra. Ušuškano sedimo u toplom domu, umotani u toplo, meko ćebe, u ruci držimo šolju još toplijeg čaja, čitajući omiljenu knjigu, po ko zna koji put.

Čajevi su napici koji su intenzivno počeli da se konzumiraju kada su se otkrila njihova lekovita dejstva. Naravno, u prvim zanosima otkrivenosti ovog okrepljujućeg napitka, ljudi su mu pripisivali mnogo veće medicinske mogućnosti nego što je bilo koji čaj posedovao. Kineska legenda nalaže da je čaj otkrio niko drugi do samog cara Shen Nunga. On se dan-danas poštuje kao mitološki vladar mudraca praistorijske Kine. On je iz zdravstvenih razloga zahtevao da se voda prokuvava pre konzumiranja. Jednog vetrovitog dana, kada je svojim slugama naredio da mu spreme pijaću vodu, suvi list je upao u proključalu vodu. Car je video da voda poprima tamnu boju. Prvo je svojim slugama dao da probaju novonastali napitak, a zatim, opijen aromatičnim mirisom, i sam je poželeo da ga okusi.

Danas se čaj ne koristi za izlečenje bolesti, već za smanjivanje tegoba i bolova. Mnogi lekari preporučuju da svoje probleme, kako zdravstvene, tako i mentalne, prvo pokušate da rešite odgovarajućim čajem, pa da se tek onda odlučite za lekove. Lista različitih vrsta čajeva je sve duža i duža i na njoj ćete naći čajeve koje rešavaju probleme sa grlom, glavoboljom, bubrezima, imunitetom, depresijom, stresom itd. Zanimljivo je da se čaj primenjuje u svim delovima sveta. Različite kulture imaju različite običaje ispijanja ovog napitka. Na primer, u Japanu, čaj je izuzetno poštovan. Oni su razvili japansku čajnu ceremoniju, tj. Chanoyu, poznatu kao ritualno slavlje ovog pića. Mnogi amerikanci prepuštaju se užicima ledenog čaja i tokom toplog perioda, dok englesko društvo ne može da zamisli dan bez popodnevnog čaja. U Indiji crni čaj se pije sa mlekom, đumbirom i šećerom, dok se u Turskoj crni čaj pije bez ikakvih dodataka.

Čaj je iskren prijatelj ženama. Čaj za ublažavanje tegoba kod upale jajnika preporučuje se ženama, kod bolova, grčeva i osećaja nadutosti, pritiska i težine u donjem delu stomaka kao, otežanog mokrenja i bolnih menstruacija izazvanih upalom jajnika. Lekovito bilje koje ulazi u sastav ove čajne mešavine povoljno deluje na ublažavanje bolova i grčeva kao i na olakšavanje mokrenja. Jedinjenja sa antiseptičnim efektom deluju na eliminisanje mikroorganizama koji izazivaju upale i infekcije. Aktivni sastojci deluju i blago umirujuće na nervni sistem ublažavajući nervozu i napetost. Upotreba čaja za ublažavanje tegoba kod upale jajnika se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 12 godina. Čaj se priprema tako što se supena kašika ove čajne mešavine prelije sa 200ml hladne vode, potom se sud poklopi i zagreva sve do ključanja. Napitak treba ostaviti 30 minuta da odstoji, zatim procediti. Treba piti tri solje dnevno.

Čaj je sličan vinu po tome što njegov kvalitet i aroma zavise od uslova u kojima se uzgaja. Čajnice najbolje uspevaju u kiselom zemljištu i regionima sa obilnim padavinama, mada se mogu uzgajati bilo gde od nivoa mora do visine od čak 1,3 kilometra nadmorske visine. Finoća čaja se ogleda i u samom načinu branja. S obzirom da mašinsko branje većinu listova oštećuje, branje se pretežno radi ručno. 

Vitalia Origano čaj najbolje je konzumirati kao topao napitak ili udisati vruću paru dok se kuva. Ova planinska biljka sadrži ulja pod nazivom timol i karvakrol, koja su efikasna protiv bakterija. Redovna primena čaja od origana sprečava sve vrste bakterijskih infekcija jer inhibira rast bakterija. Primena čaja se preporučuje kao zaštita od virusa, gljivica i bakterija (efikasno suzbija kandidu, ešerihiju, stafilokoke, salmonelu), ublažavanja tegoba disajnih organa, sprečavanja infekcija urinarnog trakta, ublažavanja tegoba usled nadimanja i ublažava menstrualne grčeve i bolove u donjem delu stomaka.

U regularnim prodavnicama možete primetiti da se najveći broj čajeva prodaje u vrećicama, onima koje jednostavno ubacite u šolju vruće vode i ostavite da se stoji nekoliko minuta. Ipak, ljubitelji čaja tvrde da je najbolja vrsta čaja ona od rastresitih delova bilja, koji se ne pakuje u filter kesice. Da biste maksimalno iskoristili aromu i hranjive sastojke iz čaja, potrebno je više prostora i cirkulacije vode da bi se lišće proširilo i razvilo. Sa čajem u vrećama nije baš tako. UNIVERZALNI ZAGIN ČAJ sadrži 27 biljaka i preporučuje se za, čišćenje krvi, topljenje kamena i peska u žuči i bubregu, kod mioma, cisti. Poboljšava potenciju, plodnost, mikrocirkulaciju i rešava problem urinarnih infekcija.

Čaj je napitak koji pijete kada želite da se ugrejete, rashladite, opustite, razbudite ili čak zasladite. Za čaj vam ne treba razlog da biste uživali u njegovoj punoći ukusa. Kakav god dan imali, čime god se u datom trenutku bavili, čaj je napitak koji će vaše raspoloženje moći samo da poboljša. 


Iz iste kategorije:

Važnost dobrog imuniteta

Važnost dobrog imuniteta

Hladni dani još uvek nisu nastupili u svojoj punoj snazi ali mnogima su već preko glave. Česte padavine kiše ili snega, jak vetar i manjak sunčeve svetlosti u ljudima prouzrokuju stalan osećaj umora i pospanosti, pad raspoloženja i volje, kao i slabljenje imunološkog sistema. Pritisak u glavi, kijavica, suzne oči i kašalj deluju kao si...

Pročitajte više
Nega kose

Nega kose

Ljude je oduvek privlačio isti intelekt, ista zanimanja i pogled na svet. Dive se nadahnutim i obrazovanim ličnostima, ostaju zabezeknuti dobrim humorom i oštim umom. Međutim, fizički izgled osobe jeste ono što nam prvo zapadne za oko. Nekada nas čak pre zaintrigira šta novi sagovornik nosi u rukama, ili kakvu odevnu kombinaciju ima, nego ono...

Pročitajte više
Kako smršati pre leta?

Kako smršati pre leta?

Opsednutost težinom nije problem savremenog doba, već nešto što postoji vekovima. Žene su nekada nosile steznike kako bi im strukovi bili što uži, izbeljivale su kožu kako bi delovale mršavije. Danas je to malo drugačije, ali je ta potreba da imamo savršeno telo ostala do dana današnjeg. Opsednutost telesnom težinom poseb...

Pročitajte više