• Da li je carski rez zaista „carski“ način porađanja?

    • 28.02.2024
    Da li je carski rez zaista „carski“ način porađanja?

    Carski rez predstavlja hirurški način porađanja žene i izvodi se rezom na donjem delu stomaka.

    Danas raste broj ovakvih intervencija, a najviše je tako jer se veruje da je ovo najkomforniji način rađanja, ne boli pa ga zato preferiraju mnoge trudnice.

    Ipak, situacija je u realnosti nešto drugačija, oporavak je teži pa je važno da se operativni porođaj izvodi samo onda kada je to indukovano i jedino dobro kao opcija i za majku i za bebu.

    Kada se izvodi porođaj carskim rezom? Koji su rizici i kako teče oporavak? Kakve zablude trudnice imaju o ovoj proceduri?

    Zašto je važno da pročitate više o carskom rezu i informišete se na vreme?

    Umesto konstantnog informisanja među porodiljama koje imaju različito iskustvo, najbolje je da pročitate više o carskom rezu i pitate lekara za pojašnjenje.

    Postoje indikacije kada će lekar predložiti izvođenje carskog reza: problemi sa karlicom, rizična trudnoća, placenta praevia, infekcije, prethodni carski rez, prethodne operacije na materici… U mnogim ovim situacijama ginekolog će nagovestiti mogućnost da se trudnoća završi carskim rezom, pratiti razvoj trudnoće i organizovati planirani hirurški zahvat.

    Hitan carski rez se izvodi hitno, kada je život bebe ili mame ugrožen, ako porođaj ne teče prirodno i postoji rizik od daljih komplikacija. U nekim situacijama se odluka donosi da bi se izveo hitan porođaj, a nekada krene prirodan porođaj koji se završi hitnim carskim rezom.

    U svakom slučaju, odluka treba da se donosi na osnovu medicinskog zaključka i kao takva treba da bude isključivo odluka stručnjaka.

    Koliko je „carski“ poroditi se hirurškim putem?

    Postoji mišljenje da je porođaj uz pomoć carskog reza jednostavniji i lagodniji za mamu, ali to je zabluda zbog koje mnogi imaju pogrešna mišljena o ovoj intervenciji.

    Prva zabluda je da je carski rez bezbolan jer to nije tačno. Vaginalni porođaj boli, carski rez trenutno je neosetljiv, ali pošto se seče stomak i unutrašnji organ – materica, bolovi nastupaju kasnije.

    Lekari daju lekove protiv bolova, ali oni ne mogu da ublaže osećaj koji postoji nakon ovako složene intervencije.

    Najčešće rez ne boli previše, ali se javlja osećaj vrtoglavice, dezorjentisanosti, bolova u leđima, teškoće u stomaku…

    Porodilje nakon prirodnog porođaja se lakše oporavljaju i vrlo brzo vraćaju snagu, dok je posle carskog reza potreban veći oprez i duže odmaranje uz postepen oporavak.

    I rizici su veći kod hirurške intervencije kako kod samog porođaja, tako i kod oporavka pa pacijentkinje duže ostaju u bolnici i zahtevaju pažljivije praćenje oporavka radi izbegavanja komplikacija.

    Iako se metode unapređuju pa se danas carski rez izvodi tankim rezom u bikini zoni, ovo je i dalje složena intervencija koja ima svoj tok i zahteva stručnost lekara tako da ni mama ni beba ne bi bili u većem riziku.

    I beba doživljava drugačije rađanje

    Ipak, to je i dalje drugačija vrsta rađanja, a prva razlika je u tome što beba ne prolazi kroz porođajni kanal i ne dolazi u dodir sa prirodnim bakterijama što je prvi stimulans za bebin imunitet.

    Zbog toga su deca rođena na carski rez često osetljivija, a svakako zahtevaju veću negu tokom prvih nekoliko meseci. To je nešto što možete saznati ako  se  i konsultujete sa vašim lekarom i raspitate se o svim prednostima i manama jer ćete tako biti sigurniji da je lekar doneo dobru odluku.

    Verujte vašem akušeru

    Ovo je tekst napisan sa ciljem da rasvetli najveće zablude vezane za to da je carski rez bezazlena intervencija koja je odlična zamena za prirodni porođaj. Ipak, ona se primenjuje onda kada se očekuje da će na taj način doneti bezbedno rađanje i zdravlje bebe i mame, onda je carski rez najbolja opcija.

    Svakako treba pitati svog ginekologa o opcijama koje imate i kako će ceo proces izgledati, kakvu ćete anesteziju imati, kakav se oporavak očekuje… Ako akušer donese odluku da je porođaj uz pomoć carskog reza najbolja opcija onda treba pratiti savete i sarađivati u svakom koraku.

    Sam čin rađanja je trenutak kojem se raduju, ali i od koga strepe sve mame. Ipak, sasvim je prirodan i normalan čin, a uz mogućnost epidurala i u velikoj meri minimalno bolan.

    Carski rez se koristi dugo vremena i sačuvao je živote brojnih mama i beba, ali nije bezazlen. Zahteva ozbiljniji oporavak i veći oprez pa ga treba izabrati samo kao poslednju opciju.

    Raspitajte se o svemu i pratite savete svojih lekara koji će učiniti sve da se ceo tok trudnoće završi na najbolji način – sa zdravom bebom i mamom koje ulaze u jedan novi period života kada bebu ne nosite ispod svog srca nego u zagrljaju i na grudima.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing