• Intimno zdravlje žene i nega intimnog područja

  • 27.12.2021
  Intimno zdravlje žene i nega intimnog područja

  Za intimno zdravlje kod žena svakako je najvažnije obavljati redovne ginekološke preglede. Takođe, ono na šta treba posebno obratiti pažnju jeste i održavanje vaginalne flore u optimalnom stanju, kako bi se sprečile različite urogenitalne infekcije koje mogu biti uzročnik i raznih drugih oboljenja.

  Vaginalna flora

   

  Vaginalnu floru naseljavaju različite vrste mikroorganizama, poput stafilokoka, streptokoka, laktobacila i mnogih drugih. Oni zajedno čine prirodnu odbranu od urogenitalnih infekcija do kojih dolazi upravo onda kada se naruši ravnoteža vaginalne mikroflore. 

  Mikroorganizmi koji se tu nalaze žive usklađeno i na taj način održavaju zdravlje vaginalne sluznice, održavajući i njenu prirodnu „kiselost“, tačnije pH vrednost čije su normalne vrednosti između 4 i 4,5. Na taj  način obezbeđuje se zaštita od gljivica i brojnih drugih patogenih bakterija.

   

  Faktori rizika 

   

  Žene svih uzrasta podložne su razvoju  urogenitalnih infekcija, a pojedina istraživanja ukazuju na to da svega 30-40 procenata žena ima potpuno zdravu vaginalnu mikrofloru.

  Brojni su faktori koji mogu narušiti zdravlje vaginalne flore, a samo neki od njih su upotreba antibiotika, agresivna sredstva za održavanje higijene, česta promena partnera, hormonske promene koje nastaju tokom trudnoće ili menopauze, poremećaj imuniteta, izloženost stresu, postojanje drugih oboljenja, poput šećerne bolesti, kao i mnogi drugi.

   

  Simptomi na koje treba obratiti pažnju

   

  Ukoliko je ravnoteža vaginalne flore narušena  mogu se javiti neprijatni simptomi poput pojačanog sekreta, neprijatnog mirisa, svraba, crvenila i iritacija, peckanja itd. Dakle, ukoliko primetite nešto od ovoga, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom, jer je moguće da je u pitanju neka od urogenitalnih infekcija.

   

  Pravilna nega i upotreba odgovarajućih proizvoda

   

  Pravilna nega intimnog područja u direktnoj je vezi sa upotrebom odgovarajućih proizvoda. Pre svega, nužno je izbegavati teške, agresivne proizvode koji vrlo lako mogu narušiti prirodnu kiselost vaginalne sluznice i, na taj način, poremetiti normalne pH vrednosti. Kao što smo već rekli, na taj način nastaje idealno tlo za razvoj infekcija. 

  Dakle, redovno održavanje higijene intimnog područja se podrazumeva, ali preporučuje se da to bude uz upotrebu mlake vode i sasvim blagih proizvoda za intimnu negu. Pored ovih proizvoda, postoje i brojni losioni, gelovi, kao i vaginalete poput Oestrofact vaginalete koji mogu pomoći u održanju zdravlja intimnog područja.

   

  Vaginalna suvoća

   

  Još jedan problem koji se može javiti jeste i vaginalna suvoća koja može biti posledica brojnih faktora poput menopauze, niskog nivoa estrogena, hormonskih terapija, upotrebe kontraceptivnih sredstava, učestalih urogenitalnih infekcija, terapija karcinoma, operacija materice itd. U tim slučajevima od velike pomoći mogu biti Oestrofact HL vaginalete koje se koriste za vlaženje vaginalne sluzokože i održavanje optimalne pH vrednosti.

  Vaginalna suvoća je relativno čest problem koji se može javiti u bilo kom periodu života žene i predstavlja prilično neprijatno stanje koje uzrokuje simptome poput svraba, peckanja, zatezanja, iritacija. Srećom, uz pravilnu negu i upotrebu odgovarajućih proizvoda i ovaj problem je potpuno rešiv.

  Besplatna
  dostava

  Besplatna dostava
  za porudžbenice
  preko 4000 rsd

  Načini
  plaćanja

  Online plaćanje
  ili prilikom
  preuzimanja paketa

  Ino
  pošiljke

  Moguće slanje
  paketa u sve zemlje
  sveta DHL službom

  Sigurna
  kupovina

  Sigurna online
  kupovine posredstvom
  AllSecure sistema

  Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing