Kako izabrati pravi toplomer?

Funkcija toplomera

Posedovanje toplomera u svakom domaćinstvu danas je najnormalnija stvar. Ovakav uređaj omogućava nam da brzo i lako proverimo svoju telesnu temperaturu i odreagujemo već na prve simptome potencijalne bolesti. Dakle, reč je o mernom instrumentu koji se obično sastoji od dva elementa, senzora temperature i pretvarača izmerene vrednosti u formu pogodnu za očitavanje.

Telesna temperatura

Telesna temperatura predstavlja stepen zagrejanosti organizma. Kod čoveka, normalna telesna temperatura kreće se u rasponu od 36,3 do 37,1 stepeni celzijusa, s tim što različiti delovi tela imaju različitu temperaturu. Udovi su uglavnom hladniji od ostalih delova tela, dok rektalna temperatura predstavlja unutrašnju temperaturu tela, a ujedno i najmanje varira zavisno od spoljašnje temperature. Normalna unutrašnja temperatura podložna je pravilnim dnevnim fluktuacijama od 0,5 do 0,7 stepeni celzijusa. U normalnim uslovima, najniža je oko 6 časova ujutru, a najviša uveče. Telesna temperatura je najniža tokom spavanja, nešto viša u budnom stanju kada je čovek miran, a sa aktivnošću se povećava. Preciznost regulacije telesne temperature zavisi i od životne dobi , pa je manje precizna kod male dece (kod koje normalna temperatura može biti za oko 0,5 stepeni celzijusa viša) i kod najstarijih (kod kojih postoji smanjena brzina i efikasnost termoregulacionih sistema).


Vrste toplomera i metode merenja

Danas na tržištu postoji više varijanti toplomera, kao što su digitalni toplomer, toplomer sa galijumom, digitalni infracrveni (beskontaktni) toplomer. Različite su i metode merenja koje dolaze u obzir: Oralno, aksilarno, rektalno, beskontaktno merenje telesne temperature.

Kod oralnog merenja telesne temperature, putem usta, normalne vrednosti kreću se u rasponu od 35,5 do 37,5 stepeni celzijusa, a sam proces merenja traje oko 1 minut.

Rektalno merenje temperature predstavlja najpouzdaniji metod i naročito je pogodno za merenje temperature kod beba i male dece. Normalne vrednosti kreću se u rasponu od 36,6 do 38 stepeni celzijusa, a postupak merenja traje približno oko 1 minut.

Kod aksilarnog merenja temperature, putem pazuha, normalne vrednosti kreću se od 34,7 do 37,3 stepena celzijusa, sam postupak merenja traje 3 – 5 minuta i ovo je ujedno i najmanje pouzdan metod merenja. Međutim, ovakav toplomer je u širokoj upotrebi u kućnim uslovima, i predstavlja sasvim dobru varijantu za prvu pomoć.

Beskontaktni (infracrveni) toplomer namenjen je za merenje temperature tela bez dodira, tako što se približi na par centimetara od sredine čela. Pogodan je i za merenje temeparture predmeta (flašice sa mlekom npr.) ili prostora. Postupak merenja traje samo par sekundi, a normalne vrednosti kreću se u rasponu od 35,4 do 37,4 stepena celzijusa. Važno je napomenuti da u odnosu na aksilarni toplomer, ovaj toplomer pokazuje vrednost višu za oko 0,5 stepeni celzijusa.

Veliki je broj kvalitetnih proizvoda na tržištu, pa ako ste prikupili relevantne informacije o različitim vrstama i metodama primene, neće vam biti problem da odaberete odgovarajući proizvod u skladu sa vašim potrebama.


Iz iste kategorije:

Migrena - simptomi i kako olakšati bol?

Migrena - simptomi i kako olakšati bol?

Glavobolja prouzrokovana lošim kvalitetom sna, umorom, stresom, naprezanjem prilikom učenja ili tokom neke druge aktivnosti koja zahteva dobar fokus, pamćenje i logiku, umeju da budu iscrpne. Nekima se glavobolja javlja usled gladi, hladnoće ili kao prateći simptom prehlade, PMS-a , povišenog ili sniženog pritiska i sl.Postoji veliki broj ljudi koji...

Pročitajte više
DIJABETES I MAJČINSTVO

DIJABETES I MAJČINSTVO

Trudnoće u kojima se pojavi gestacijski dijabetes obično se završavaju normalnim porođajem bez ikakvih posledica na majčino dugoročno zdravlje. U toku šest nedelja nakon porođaja gestacijski dijabetes se povlači sam od sebe, ali se smatra da kod polovine žena koje su dobile dijabetes u trudnoći, u 5-10 godina nakon porođaja može postojati rizik za r...

Pročitajte više
COVID-2019

COVID-2019

Svakodnevni odlasci na posao, redovni treninzi, poslepodnevno ispijanje kafe u obližnjem kafiću, kupovina u tržnim centrima kao vrsta oduška i noćni izlasci radi dobrog provoda neke su od aktivnosti bez kojih malo ko provede barem jednu nedelju. Mnogi od nas svoje planere popunjavaju baš ovakvim obavezama i užicima uzimajući ih zdravo za gotovo.Celu...

Pročitajte više
Besplatna dostava

Besplatna dostava za porudžbenice preko 4000 rsd

Načini plaćanja

Online plaćanje ili prilikom preuzimanja paketa

Ino pošiljke

Moguće slanje paketa u sve zemlje sveta DHL službom

Sigurna kupovina

Sigurna online kupovine posredstvom AllSecure sistema