• Kako očuvati imunitet tokom zime?

  • 22.01.2019
  Kako očuvati imunitet tokom zime?

  Brze i učestale klimatske promene, bez postojanja jasne granice između godišnjih imaju veliki uticaj na ljudski organizam. Nepovoljne klimatske promene su pogodne za razvoj i razmnožavanje mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica). Da bi se posledice, koje ovi mikroorganizmi ostavljaju na humani organizam, sprečile potrebno je delovati preventivno i ojačati imuni sistem na vreme. 

   

  Veliki broj virusa izaziva prehladu pa su čekaonice zdravstvenih ustanova u toku zime, a i pre njenog početka, prepune pacijenata. Prehlada nema svoju definiciju i uglavnom se karakteriše kao virusna infekcija grla, nosa i/ili sinusa. Međutim, prehlada ukoliko se ne leči na vreme lako može preći u grip kod kog su simptomi i tegobe teže. Deca i starije stanovništvo u toku godine češće pate od prehlade, dok je kod odraslih radno sposobnih situacija malo drugačija. 

  Kako onda ojačati imunitet i kako na najbolji način izbeći prehladu?

  Beli luk

  “Prirodni antibiotik”, jedan od najstarijih prirodnih lekova koji nam može pomoći da ojačamo imuni sistem. Iako ga mnogi izbegavaju zbog neprijatnog zadaha, beli luk sadrži antioksidanse koji nam štite imuni sistem. 

  Više tečnosti

  Tečnost osvežava telo. Biljka vene kada je ne zalivate, tako i vaše telo pati kada ne unosite dovoljno tečnosti. Telo ne sme da dehidrira. Minimum koji je potreban našem telu jeste od litar i po do dva i po litra tečnosti. Prema istraživanjima najbolje je unos tečnosti  rasporediti tako što ćete ujutru popiti dve čaše vode, dve čaše pre spavanja, a ostatak dana je proizvoljno. Pored vode, unosite tople napitke poput čajeva, vrućih domaćih supica i prirodnih sokova.  Nos, usta, pluća treba da budu hidrirani kako bi mogli da štite od virusa i drugih opasnih klica. 

  Čokolada

  Lepe vesti za sve ljubitelje slatkiša. Tamna čokolada sadrži antioksidanse koji ne samo da utiču na naš imunitet, već ga dodatno štite. 

  Više sna

  Nedostatak sna ne samo da vas čini manje efikasnim već se trajno odražava na vaš organizam. Zato je važno da spavate i odmarate svoj organizam, posebno zimi, kada nam je potrebno najviše snage. Telo ne sme da trpi. 

  Fizička aktivnost

  Iako je hladno to ne znači da ne trebate šetati i baviti se određenim fizičkim aktivnostima. Vaše telo mora da se kreće i bude u formi. Šta više šetnja po snegu može biti i romantična.

  Hrana

  Kada je reč o hrani, potrebno je unositi što više vitamina. Limun, pomorandže, jabuke, svako od ovih vrsta voća ima svoje vitamine koji hrane i jačaju naš organizam. Napravite balans u unosu mesa i ribe. Uvrstite losos koji je bogat omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju rizik i od srčanog oboljenja, umanjuju upalne reakcije i što je najvažnije pomažu vašem imunitetu. Od povrća izdvojićemo crvenu papriku koja je sadrži duplo više vitamina C od agruma. Vitamin C  važi za najbolji antioksidans. 

  Sok od aronije

  U jačanju imuniteta može vam pomoći sok od aronije. U pitanju je matični sok od aronije koji se dobija hladnim ceđenjem i pasterizacijom zrelih plodova aronije. Ovaj prirodni napitak ne sadrži konzervanse, vodu, šećer kao ni bilo koje druge aditive. Zreli plodovi aronije sadrže visoke koncentracije crveno-plavog pigmenta antocijanina, koji svrstava aroniju u najjače prirodne antioksidanse. Pored antocijanina sadrži i visoke količine proanticijanidina, biofenola, tanina, flavonoida, folnu kiselinu, beta-karoten, vitamin C (do 10 puta veća koncentracija nego u južnom voću), vitamin B2, B6, B9, vitamin E i P kao i minerale kalcijum, kalijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor.