Kako ojačati imunitet?

Jačanje imuniteta


Promene spoljašnje temperature se negativno odražavaju na naš organizam. Visoka temperatura, malaksalost, sklonost ka infekcijama, prehladama i alergijskim reakcijama javljaju se zbog oslabljenog imunog sistema ili jednostavno rečeno pada imuniteta. Kako očuvati imunitet? Kako se sačuvati od bakterija, virusa i alergena?


Simptomi pada imuniteta


Svi smo se bar jednom suočili sa padom imuniteta. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, kao i način kojim se oni manifestuju. Bezvoljnost, umor, pojava gljivica i virusa, nedostatak sna ili pak loše spavanje su  neki od simptoma pada imuniteta. Ispucala kosa, opadanje kose, pucanje noktiju, suva koža takođe mogu ukazivati da imate problema sa imunitetom. Međutim, postoje i neka stanja koja ukazuju da je došlo do pada imuniteta. Pojava herpesa i to uglavnom na sluzokoži usne, najčešće je stanje koje je posledica pada imuniteta. 

Najveći problem savremenog doba zvano stres kome smo svi izloženi u velikoj meri najviše utiče na naš organizam. Takođe, droga, alkohol, aditivi iz hrane, arome, veštačke boje mogu u određenoj meri uticati na pad imuniteta.


Šta je to imunitet? 


Imunitet je sposobnost organizma da odgovori na mikroorganizme i sve druge izazove koji nam dolaze iz spoljnjeg sveta. Imunitet može biti prirodan ali i stečen ili tzv. veštački imunitet. Stečeni se dobija vakcinacijom protiv određenih bolesti. 


Kako ojačati imunitet? 


Zdraviji način života, zdravija ishrana, više fizičke aktivnost, manje stresa, više sna – zvuči idealno, ali to jeste najbolji recept i lek koji možete podariti svom organizmu. Metoda je mnogo, ali postoji jedna zajednička nit, a to je upornost. Da biste uspeli u tome, morate biti istrajni i odgovorni. 

jacanje imuniteta


Kako ojačati imunitet zdravijom ishranom?


Ishrana mora biti raznovrsna, prirodna i umerena. Smanjiti unos belog rafinisanog šećera, testa, grickalica i veštačkih prerađevina. Sve to zamenite voćem, povrćem, prirodnim sokovima, ribom, odnosno vaša ishrana mora biti obogaćena vitaminima. Jačanju imuniteta mogu pomoći i dijetetski suplementi jer njima unosimo određenu količinu vitamina i minerala koji izostaju u svakodnevnoj ishrani. U odabiru najboljeg suplementa posavetujte se sa vašim lekarom i farmaceutom, koji će vam preporučiti najpogodniji za vas. 

Među prirodnim suplementima ubrajaju se đumbir, beli luk, propolis, zeleni čaj, med, matični mleč. Svaki od njih pozitivno utiče na vaš organizam i pomaže vam da ojačate oslabljen imuni sistem. 

imunitet


Terranova vitamini B kompleksa sa vitaminom C


Za očuvanje imuniteta posebno se preporučuje Terranova vitamini B kompleksa sa vitaminom C koji sadrži 8 vitamina. Sadrže i folnu kiselinu u obliku folata (L-metiofolat) i B12 (metilkobalamin) koji  u takvom aktivnom obliku postižu najbolju bioraspoloživost. To znači da se značajno pospešuje njihova apsorpcija i dalja upotreba u telu. Folna kiselina i B12 u neaktivnom obliku teže da budu eliminisani pre nego što obave svoju funkciju u organizmu. Pakovanje sadrži 50 kapsula, i pored jačanja imunog sistema preporučuje se i za smanjenje umora, ali i za održavanje normalnog mentalnog stanja.


Iz iste kategorije:

Zagađenje vazduha – kako se zaštiti i kako umanjiti posledice?

Zagađenje vazduha – kako se zaštiti i kako umanjiti posledice?

Zagađenje je postalo uobičajeni pojam na koji su se uši odavno navikle. Kroz masovne medije vodi se polemika o različitim oblicima zagađenja i njihovim potencijalnim rešenjima. Zagađenje vazduha je jedna od vrsti zagađenja o kojoj smo u poslednjem periodu slušali najviše. Fizička, biološka ili hemijska promena vazduha u atmosfer...

Pročitajte više
Tretman prirodom

Tretman prirodom

Zahvaljujući modernim tehnologijama i digitalnoj umreženosti, svima su nam široko dostupne informacije o postupcima nege tela i brige o zdravlju, ali čini nam se da je jedan važan aspekt zaboravljen – a to je moć prirodnog lečenja, moć aromaterapije, koja sveobuhvatnim relaksirajućim dejstvom i pozitivnim psihološkim i emocionalnim efektima os...

Pročitajte više
Celulit i strije kao estetski problem

Celulit i strije kao estetski problem

Značaj fizičkog izgledaIako se akcenat oduvek stavljao na inteligenciju, dobrotu, talentovanost i duhovitost, fiziki izgled je ono što prvo uočimo na nekoj osobi i na osnovu čega počinjemo da je ocenjujemo. Hteli mi to ili ne, imaćemo predrasude i očekivanja od svakog novog lica u našem životu. Kvalitetna ličnost je nešto što svi volim...

Pročitajte više