• Kako se efikasno izboriti sa kašljem?

  • 25.10.2022
  Kako se efikasno izboriti sa kašljem?

  Kada nastupi jesen, nekako po pravilu respiratorne infekcije postaju učestale (iako su, naravno, prisutne i tokom toplijih meseci), a njihov veran pratilac jeste i kašalj. Brojni su razlozi zbog kojih smo tokom hladnijih meseci izloženiji ovakvim zdravstvenim tegobama – prilagođavanje organizma nižim temperaturama i neadekvatno utopljavanje, češći boravak u zatvorenim prostorima gde se virusi i infekcije brže i lakše šire i mnogi drugi...

  Naravno, pored respiratornh infekcija, virusa i prehlada, postoje i brojni drugi razlozi zbog kojih se može javiti uporan kašalj. Kada su u pitanju respiratorne infekcije, kašalj je kratkotrajan i prolaznog karaktera, međutim, kada govorimo o drugim uzrocima pojave kašlja, najčešće se radi o dugotrajnom i upornom kašlju koji može značajno umanjiti kvalitet života. Zbog toga je važno dobro ispitati uzroke i pronaći efikasno rešenje – adekvatnu terapiju.

   

  Šta je zapravo kašalj?

   

  Kašalj je, u suštini, odbrambeni mehanizam našeg organizma kojim se čiste disajni putevi. U pitanju je refleks koji omogućava eliminaciju sekreta, ili eventualno nekog stranog tela koje može dospeti u traheobronhijalno stablo. U pitanju je izuzetno značajan refleks čije funkcionisanje je povezano sa određenim receptorima i koji predstavlja značajan mehanizam za odbranu organizma. Receptori za kašalj mogu biti stimulisani od strane različitih faktora kao što su, na primer, razna oboljenja, inhalacija različitih čestica poput prašine itd.

   

  Vrste kašlja

   

  Različite vrste kašlja mogu biti povezane sa različitim uzrocima. Vrste kašlja pre svega se odnose na:

  - akutni kašalj

  - subakutni kašalj

  - hronični kašalj

   

  Akutni kašalj najčešće uzrokuju rsepiratorne infekcije i on traje uglavnom manje od tri nedelje. Mogu ga uzrokovati i određene bolesti pluća, kao i alergijska kijavica i rinitis. Kada su u pitanju infekcije gornjih respiratornih puteva kašalj koji se javlja kao posledica može biti veoma uporan, a ispoljava se kao produktivan ili suv kašalj. U skladu sa tim treba i birati preparate koji će ga olakšati i eliminisati – zavisno od toga da li je potrebno iskašljavanje ili smirivanje nadražaja. Preparati kao što je Altiprim sirup efikasno smiruju nadražaj i mogu ublažiti kašalj.

  Subakutni kašalj traje najčešće između tri i osam nedelja, a hronični kašalj traje više od osam nedelja i njegovi uzroci su u najvećem procentu poznati i lako utvrdivi. Najčešći faktori koji izazivaju hroničan kašalj su:

  - pušenje

  - iritacije koje dolaze iz spoljne sredine

  - hronični bronhitis

  - bronhijalna astma

  - slivanje sekreta niz zadnji zud ždrela

   

  Pored ovih, najčešćih uzročnika, hroničan kašalj mogu izazvati i kancer, srčana insuficijencija, tuberkuloza, strano telo u disajnim putevima itd.

   

  Kako eliminisati kašalj?

  Kada se utvrdi da je u pitanju akutni kašalj i da se ne radi o nekakvom ozbiljnijem oboljenju, ublažavanje i eliminacija kašlja najčešće se postižu adekvatnom terapijom za respiratorne infekcije, viruse i prehlade koju prepisuje lekar. Ova terapija može biti opšta i lokalna. Opšta terapija podrazumeva mirovanje, odmaranje, uzimanje vitamina C kao i unošenje tečnosti u organizam, dok se lokalna primenjuje na sluzokožu nosa. Kada su u pitanju prehlade i virusne infekcije preparati kao što je Herbiko Propomucil koji olakšavaju iskašljavanje mogu biti veoma delotvorni. Ukoliko nisu neophodni, većina lekara će izbegavati antibiotike.

  Besplatna
  dostava

  Besplatna dostava
  za porudžbenice
  preko 5000 rsd

  Načini
  plaćanja

  Online plaćanje
  ili prilikom
  preuzimanja paketa

  Ino
  pošiljke

  Moguće slanje
  paketa u sve zemlje
  sveta DHL službom

  Sigurna
  kupovina

  Sigurna online
  kupovine posredstvom
  AllSecure sistema

  Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing