Kako se rešiti celulita?Celulit je sloj masnih naslaga koji se nalazi ispod kože. Ove masne naslage su nepravilno raspoređene ispod kože što se ispoljava u vidu kvržica. 

Celulit prolazi u četiri stadijuma:

 1. onaj u kojem celulit nije vidljiv golim okom niti kada se koža uštine između prstiju
 2. celulit nije vidljiv golim okom ali se kvržice javljaju kada se koža uštine prstima
 3. kada nije vidljiv dok stojite ali jeste kada sednete ili legnete i kada stvorite pritisak na određeni deo tela zahvaćenim celulitom
 4. u kojem se celulit se vidi goilm okom bez ikakvog fizičkog uticaja na njega

Najčešći uticaji na nastanak celulita:

 • Nasledni faktori - odnosi se na debljinu kože i njenu elastičnost
 • Pol - žene su sklonije celulitu. Razlog leži u hormonima, tačnije u estrogenu. Muškarci imaju deblju kožu pa je količina masnih naslaga i celulita manje vidljiva.
 • Loša ishrana puna masne i začinjene hrane, puno ugljenih hidrata i malo vlakana.
 • Nedovoljno kretanje i ne aktivan stil života.
 • Nagomilavanje toksina u potkožnom tkivu usled loših životnih navika kao što je pušenje.

 • Hormonski faktori, uglavnom su krivi estrogen, isnsulin, prolaktin i hormoni štitne žlezde.
 • Pogrešna odeća koja steže i ometa normalnu cirkulaciju krvi na kritičnim delovima tela.

Prirodni lekovi protiv celulita:

 • Likopen – može pomoći u sprečavanju lomljenja kolagena koji vodi ka pojavi celulita. Ima ga u paradajzu (daje mu crvenu boju), lubenici, grepfrutu... 
 • Voda – ako pijemo dosta vode i jedemo hranu bogatu vodom izbacićemo toksine i masnoću iz tela i organizma.
 • Kokosovo ulje – koristite ga za masažu i uspešno cete obnoviti ćelije a ukoniti one   "mrtve".
 • Zeleni čaj – za celulti je dobar je sadrži kofein i teobromin koji oslobađa masti zarobljene u potkožnom tkivu i omogućavaju sagorevanje. Pomaže u osolobađanju viška tečnosti koja se akumulira u celulit.Preporučuje se dve šolje ovog čaja dnevno. 
 • Bosiljak – potpomaže cirkulaciju i ubrzava metabolizam. Možete ga piti a možete i raditi masažu zahvaćenih delova tela celutom sa uljem od bosiljka.
 • Đumbir – potpomaže u vezivanju kiseonika u telu. Može se koristiti kao krema (izmiksovati svež đumbir) ili napraviti sok.

 • Kafa – glavni sastojak kafe kofein deluje površinki tako što širi krve sudove i zateže tkivo i površinu kože. Poboljšava površinsku cirkulaciju pa time sprečava zadržavanje vode i zadržavanje toksina koji mogu biti uzrok pojave celulita. Može se koristiti u vidu pilinga i obloga.
 •  Čaj od maslačka – kao diuretik utiče na to da izbacivanjem viška vode telo izbacuje i važne zalihe kalijuma, maslačak je izuzetak jer sadrzi veće zalihe kalijuma .
 • Čaj od koprive – ubrzava deteksikacuju i cirkulaciju organizma što dovodi do smanjenja mogućnosti pojave celulita. 
 • Bršljan – sadrži u sebi saponozide, jabučnu i mravlju kiselinu, tanine , pektin i holesterin. Najdelotvorniji je hederin glikozid iz listova koji u malim količinama poboljšava cirkulaciju i ima sposobnost da utrljavanjem u kožu omekšava i rastvara čvoriće celulita. Od njega se uglavnom sprema gel ili ulje koje se nanosi na kožu ali može se pripremiti i čaj. 

Celulit nije samo estetski već može postati i zdravstveni problem,zato bi bilo dobro odmah započeti lečenje i ne čekati da se on poveća.


Iz iste kategorije:

Koža i njene promene

Koža i njene promene

Mnoge farmaceutske i kozmetičke kompanije svakodnevno vrše razna naučna istraživanja kako bi što bolje razumele način funkcionisanja kože i njene različite oblike. Koža je jedinstveni organ koji pokriva naš čitav organizam. Teži oko 7 kilograma i, osim što se razlikuje po boji i starosti, koža svake osobe je drugačija. Zbog toga se mno...

Pročitajte više
Zašto je važan balans omega 3 i 6 masnih kiselina?

Zašto je važan balans omega 3 i 6 masnih kiselina?

Poznato je da ljudski organizam sintetiše brojne molekule na osnovu sastojaka koji se svakodnevno unose putem hrane. Međutim postoje neke masne kiseline koje se ne mogu sintetisati, te je jedini način njihovog unosa upravo preko hrane ili određenih suplemenata. Omega 6 i omega 3 masne kiseline spadaju u tu grupu i suštinski su važne za naše z...

Pročitajte više
Pripremite kožu i kosu za leto

Pripremite kožu i kosu za leto

U iščekivanju leta, putovanja, odmora na plaži i suncu često nam se desi da zaboravimo na dodatnu negu i zaštitu i to posebno kose i kože. Neretko se dešava da izgorimo jer se nismo pravilno zaštitili što dalje vodi do pada imuniteta, vrtoglavice ili pak povraćanja ukoliko smo previše bili izloženi suncu i visokim tempera...

Pročitajte više