• Kako se zaštititi od dosadnih insekata?

    • 18.07.2022
    Kako se zaštititi od dosadnih insekata?

    Sa dolaskom lepog vremena i toplijih dana prisutan je i značajno veći broj insekata u prirodi, ali i u našim kućama i stanovima u koje lako ulaze ukoliko na prozorima nemamo mreže i komarnike. Visoke spoljne temperature, ali i vlaga pogoduju razvoju i daljem opstanku insekata u prirodi, pa ih zato možemo sresti na gotovo svakom koraku, a složićete se da susret sa njima često nije nimalo prijatan, pa zbog treba znati kako se efikasno zaštititi.  

     

    Kada su insekti najaktivniji?

     

    Što se godišnjih doba tiče, insekti su definitivno najaktivniji u proleće i leto. Tada ih srećemo svuda – dok na terasi pijemo kafu, u parku, pored reke, na plaži… Mogu biti bilo gde i vrlo lako će nam pokvariti uživanje.

    Komarci su najaktivniji u sumrak, naročito ukoliko se nalazite pored vode. Zbog toga je boravak u to doba dana na obali mora ili reke apsolutno nezamisliv ukoliko uz sebe nemate sprej protiv komaraca.

    Osim komaraca koji su, čini se, tokom leta najbrojniji, tu je naravno i čitav spektar drugih insekata na koje možete naići u prirodi. 

    Kada su u pitanju krpelji, oni opsedaju šume, parkove i livade već sa početkom proleća i vrebaju žrtve tokom čitavog dana. Možete ih pronaći u travi, ali vrlo često padaju i sa drveća. Pored čoveka, napadaju i životinje. Pored njih, tu su i uvek dosadne muve, različiti insekti koji poseduju žaoke, poput pčela, osa, stršljenova, pa je oprez tokom boravka u prirodi uvek neophodan.

     

    Kako se zaštititi od insekata?

     

    Kako biste mogli bezbrižno da uživate u prirodi i lepom vremenu, neophodno je pronaći načine da se zaštitite od upornih insekata. Kada su u pitanju insekti sa žaokama, preporuka je da tokom boravka u prirodi ne koristite nikakve parfemisane preparate, jer je poznato da ih intenzivni mirisi privalče, ali i iritiraju, pa ukoliko stavite parfem ili nešto slično možete nehotice izazvati njihov napad.

    Krpelji vrebaju čak i sa drveća, kao što smo već pomenuli, pa je najbolje detaljno se pregledati i ustanoviti da li se neki od njih zakačio za vas. Kada govorimo o komarcima, najefikasniji vid zaštite je svakako neki od preparata kao što je Autan sprej za komarce. Preparati poput ovog stvaraju zaštitnu barijeru na koži i pružaju efikasnu zaštitu i do tri ili četiri sata nakon  nanošenja. Ovakvi sprejevi i slični preparati predstavljaju proizvode bez kojih je boravak na otvorenom tokom letnjih meseci nezamisliv.

    Da li insekti mogu predstavljati opasnost?

     

    Koliko pojedini insekti mogu biti opasni po naše zdravlje zavisi pre svega od vrste insekta, a zatim i od naše eventualne sklonosti ka alergijskim reakcijama. Ubod pčele, ose ili stršljena kod alergičnih osoba može imati i fatalan ishod, dok će u većini drugih slučajeva proći samo sa blagim otokom i peckanjem.

    Krpelji mogu preneti Lajmsku bolest, pa je ovde potreban dodatni oprez – preporuka je da se nakon boravka u prirodi detaljno pregledate kako biste mogli da uočite krpelja koji se eventualno zakačio za vašu kožu. Ukoliko ga pronađete, ne bi trebalo da ga uklanjate sami, već je preporuka da se obratite lekaru kako bi to bilo učinjeno na stručan i bezbedan način. Ipak, ukoliko je krpelj uklonjen na vreme i u potpunosti, male su šanse da prenese bolest.

    Komarci su svakako najdosadniji i, mada njihov ubod ne ostavlja nikakve teže posledice, svakako će veoma lako pokvariti raspoloženje i uživanje u prirodi. Ovi insekti vrlo rado ulaze i u zatvorene prostore, pa od letnjih noći mogu napraviti pravi pakao ukoliko ih ne primetite i eliminišete na vreme.

    Poznato je i da u manjem broju slučajeva komarci mogu biti i prenosioci groznice Zapadnog Nila.

    Dakle, oprez je potreban, kao i upotreba određenih preparata koji nam mogu pomoći u odbrani, ali prisustvo insekata nikako ne treba da nas sprečava da uživamo u prirodi i svim njenim blagodetima.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing