• Kandidijaza

  • 28.12.2020
  Kandidijaza

  Kandida je vrsta gljivice koja pripada rodu kvasnica. Ovaj rod obuhvata oko dve stotine vrsta od kojih je oko dvadesetak značajno za ljudsku populaciju. 

  Šta je kandida?

  Najčešće su candida albicans, candida tropicalis, candida parapsilosis itd. U pitanju je gljivica koja u malim količinama normalno nastanjuje ljudski organizam – creva, kožu, sluzokožu, a “dobre” bakterije, koje se takođe nalaze u organizmu, drže je pod kontrolom. Te “dobre” bakterije smanjuju preterano množenje kandide, obezbeđuju hranljive materije i snižavaju nivo holesterola.

  Kako nastaje kandidijaza i koji su uzročnici?

  Do problema dolazi usled prekomernog razmnožavanja kandide i, usled toga, nastanka kandidijaze. Ovde se, najčešće, ne radi o pravoj infekciji kandidom, već o autoinfekciji.

  Postoji više uzroka zbog kojih dolazi do infekcije kandidom.  Pre svega, ono što pogoduje prekomernom razmnožavanju kandide jeste povećana kiselost organizma, vlažna sredina, kao i ishrana bogata šećerima. Faktori koji dodatno utiču na stvaranje takve sredine jesu: 

  - uzimanje antibiotika širokog spektra koji oštećuju crevnu floru, preterana upotreba određenih lekova, kortikosteroida, ili hormonske terapije (zbog toga se ovde uvek preporučuje i uzimanje probiotika koji će nadomestiti oštećenje crevne flore)

  - nepravilna ishrana , preterano konzumiranje hrane bogate šećerom, kao i one koja se proizvodi od belog brašna: slatkiši, peciva itd., pa čak i med i slatke vrste voća, naročito suvog.

  - dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula

  - loše varenje hrane 

  - konzumiranje alkohola, gaziranih pića i industrijskih sokova u većim količinama, što pogoduje povećanju kiselosti organizma

  - česta izloženost stresu

  Kandidijaza je i čest pratilac pojedinih bolesti, kao što su dijabetes, hipotireoza, Kusingova bolest, Adisonova bolest, deficit limfocita, neutrofila i polimorfonukleara.

  Gde se kandidijaza javlja i koji su simptomi?

  Kandidijaza se najčešće javlja u usnoj duplji, genitalnoj regiji, crevima i na koži, pa je tako i simptomatologija kandidijaze  veoma raznovrsna, u zavisnosti od organa koji je zahvaćen.

  Kandida u usnoj duplji praćena je belim, hrapavim naslagama na jeziku, unutrašnjim delovima obraza, desnima, nepcu, krajnicima ili ždrelu. Ove promene često prati osećaj suvoće, peckanja, zadah, pa i bol.

  Vaginalna kandidijaza kod žena je relativno česta pojava. Simptomi su peckanje, svrab, pojačan sekret (najčešće beo i sirastog izgleda).

  Crevna kandidijaza se ispoljava kroz simptome kao što su proliv, zatvor, mučnina, gasovi, naduvenost, grčevi.

  Kožna kandidijaza javlja se na mestima koja su topla, pokrivena i vlažna, kao što su stopala, prepone, pazusi. Manifestuje se svrabom, neprijatnim mirisom i osipom, a može prouzrokovati i infekcije noktiju. 

  Prevencija kandidijaze

  Za lečenje infekcije kandidom nephodno je konsultovati lekara, a ono što sami možemo učiniti jeste prevencija, pravilna ishrana i dodaci ishrani u vidu pojedinih preparata koji se na našem tržištu mogu pronaći. Proizvodi poput Bio kult Candea pomažu prirodnoj odbrani organizma od prekomernog razmnožavanja kandide, a pomoći će i izbacivanje šećera iz ishrane, unošenje dovoljno vode, povrće spremljeno na pari, mlečni proizvodi sa živim bakterijama itd.

  Besplatna
  dostava

  Besplatna dostava
  za porudžbenice
  preko 5000 rsd

  Načini
  plaćanja

  Online plaćanje
  ili prilikom
  preuzimanja paketa

  Ino
  pošiljke

  Moguće slanje
  paketa u sve zemlje
  sveta DHL službom

  Sigurna
  kupovina

  Sigurna online
  kupovine posredstvom
  AllSecure sistema

  Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing