• Nega suve kože

    • 28.02.2022
    Nega suve kože

    Kakva god da je vaša koža, nega joj je neophodna tokom čitave godine kako bi uvek izgledala i zaista bila zdrava, lepa i blistava. Odgovarajuće preparate i oblike nege svakako prilagođavamo tipu svoje kože. Ipak, većina bi se složila da je nega suve kože ipak nešto izazovnija i zahtevnija.

    Kako izgleda suva koža?

     

    Suva koža, pre svega, ima problem sa prirodnim nedostatkom vlažnosti, a zatim na red doaze i drugi faktori. „Simptomi“ suve kože mogu biti veoma različiti i varirati od slabijih, poput beživotnog izgleda kože, zatezanja i blagog perutanja, pa sve do iziritiranosti, svraba, crvenila, pa čak i pucanja i blagog krvarenja kao reakcije na određene spoljašnje uticaje, ili neodgovarajuće preparate koje koristimo u nezi. 

     

    Šta utiče na pojavu suve kože?

     

    Kao što smo rekli, problem je često u prirodnom disbalansu, pa koža jednostavno nema dovoljno vlage. Poremećena je proizvodnja sebuma i regulisanje vlažnosti. Uzrok tome često su i genetske predispozicije – suvu kožu, prosto, možemo da „nasledimo“. Ipak, tu su i brojni drugi faktori koji deluju kako spolja, tako i iznutra, čineći kožu suvom i osetljivom.

    Pre svega, određena zdravstvena stanja mogu dovesti do suvoće kože, npr. neurodermatitis. Zatim, preterano izlaganje suncu, temperaturne razlike u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru kojima smo izloženi tokom zimskih meseci, hladan vetar i mnogo toga drugog. 

    Godine su još jedan značajan faktor – kako starimo, tako i naša koža gubi prirodnu vlažnost i neophodna joj je pomoć u vidu pravilne nege i hidratacije kako bi što duže zadržala mladalački izgled.

     

    Nepravilna ili nedovoljna nega takođe ima veliki uticaj na našu kožu. Upotreba kozmetičkih preparata koji ne odgovaraju ovom tipu kože, ili onih sa, npr. previše parfema, takođe može uzrokovati brojne probleme, zato je preporuka da uvek koristite kvalitetne proizvode formulisane upravo tako da zadovolje sve potrebe suve kože, kao što je npr. Eucerin dnevna krema sa 5% uree.

    Nikako ne treba zanemariti ni značaj pravilne ishrane i dovoljne hidriranosti iznutra. Za zdravu kožu je nemerljiv značaj unosa dovoljne količine tečnosti tokom čitavog dana.

    Ono što takođe može pospešiti isušivanje kože jeste i preterano često tuširanje, kao i tuširanje pretoplom vodom – ovo su faktori koji će lako poremetiti Ph vrednost kože i izazvati disbalans.

     

    Kako izgleda pravilna nega suve kože?

     

    Nega suve kože, kako lica, tako i tela, nešto je zahtevnija, kao što smo već pomenuli. Ipak, apsolutno je moguće imati zdravu, lepu i negovanu kožu, čak i ukoliko je sklona isušivanju. Potrebno je samo da se pridržavamo određenih pravila.

     

    Hidratacija i ishrana 

     

    Trebalo bi, najpre, početi iznutra. Hidratacija je ključ – preporuka je da tokom dana unesemo u organizam između 1,3 i 1,5 litara tečnosti (vode, čajeva, sveže ceđenih sokova…). Ovo se odnosi na one sa suvom kožom, ali i na sve ostale, jer dobro hidriran organizam ima značaja za celokupno zdravlje.

    Kada je ishrana u pitanju, sveže  voće i povrće su od najvećeg značaja, ali i sve druge namirnice bogate vitaminima i mineralima koje imaju povoljan uticaj na organizam, uticaće i na zdravlje kože. Takođe, ne smemo zaboraviti ni koliko je važno eliminisati alkohol i cigarete, jer i jedno i drugo imaju dokazano nepovoljan uticaj na našu kožu, kao i na zdravlje uopšte.

     

    Kozmetika

     

    Sada dolazimo do spoljašnje nege, a ona je zapravo vrlo jednostavna ukoliko obratimo pažnju na samo par ključnih stvari – odgovarajući proizvodi i kontinuitet.

    Pre svega, potrebno je da znamo kakve su potrebe naše kože i koji je njen tip, pa ako je u pitanju suva koža, moramo joj priuštiti negu koja je prilagođena njenim potrebama. Ovo se pre svega odnosi na kozmetiku koja je specijalno formulisana za suvu kožu i koja će najbolje odgovoriti na njene potrebe. Preporuka je da se odlučite za kvalitetne i proverene proizvode kao što je Avene Hydrance Optimale Rich krema za lice, ili neka druga koja sadrži kvalitetne sastojke i sa kojom nema rizika od dodatnih iritacija.

    Kada je nega tela u pitanju, u slučaju suve kože, takođe je bitno odabrati odgovarajuće proizvode – blage kupke ili ulja za telo, bez agresivnih sastojaka, poput Eucerin PH5 ulje za tuširanje i hidratantne kreme i losione i, naravno, izbegavati predugo tuširanje i suviše toplu vodu.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing