• Nega suve kože

  • 28.02.2022
  Nega suve kože

  Kakva god da je vaša koža, nega joj je neophodna tokom čitave godine kako bi uvek izgledala i zaista bila zdrava, lepa i blistava. Odgovarajuće preparate i oblike nege svakako prilagođavamo tipu svoje kože. Ipak, većina bi se složila da je nega suve kože ipak nešto izazovnija i zahtevnija.

  Kako izgleda suva koža?

   

  Suva koža, pre svega, ima problem sa prirodnim nedostatkom vlažnosti, a zatim na red doaze i drugi faktori. „Simptomi“ suve kože mogu biti veoma različiti i varirati od slabijih, poput beživotnog izgleda kože, zatezanja i blagog perutanja, pa sve do iziritiranosti, svraba, crvenila, pa čak i pucanja i blagog krvarenja kao reakcije na određene spoljašnje uticaje, ili neodgovarajuće preparate koje koristimo u nezi. 

   

  Šta utiče na pojavu suve kože?

   

  Kao što smo rekli, problem je često u prirodnom disbalansu, pa koža jednostavno nema dovoljno vlage. Poremećena je proizvodnja sebuma i regulisanje vlažnosti. Uzrok tome često su i genetske predispozicije – suvu kožu, prosto, možemo da „nasledimo“. Ipak, tu su i brojni drugi faktori koji deluju kako spolja, tako i iznutra, čineći kožu suvom i osetljivom.

  Pre svega, određena zdravstvena stanja mogu dovesti do suvoće kože, npr. neurodermatitis. Zatim, preterano izlaganje suncu, temperaturne razlike u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru kojima smo izloženi tokom zimskih meseci, hladan vetar i mnogo toga drugog. 

  Godine su još jedan značajan faktor – kako starimo, tako i naša koža gubi prirodnu vlažnost i neophodna joj je pomoć u vidu pravilne nege i hidratacije kako bi što duže zadržala mladalački izgled.

   

  Nepravilna ili nedovoljna nega takođe ima veliki uticaj na našu kožu. Upotreba kozmetičkih preparata koji ne odgovaraju ovom tipu kože, ili onih sa, npr. previše parfema, takođe može uzrokovati brojne probleme, zato je preporuka da uvek koristite kvalitetne proizvode formulisane upravo tako da zadovolje sve potrebe suve kože, kao što je npr. Eucerin dnevna krema sa 5% uree.

  Nikako ne treba zanemariti ni značaj pravilne ishrane i dovoljne hidriranosti iznutra. Za zdravu kožu je nemerljiv značaj unosa dovoljne količine tečnosti tokom čitavog dana.

  Ono što takođe može pospešiti isušivanje kože jeste i preterano često tuširanje, kao i tuširanje pretoplom vodom – ovo su faktori koji će lako poremetiti Ph vrednost kože i izazvati disbalans.

   

  Kako izgleda pravilna nega suve kože?

   

  Nega suve kože, kako lica, tako i tela, nešto je zahtevnija, kao što smo već pomenuli. Ipak, apsolutno je moguće imati zdravu, lepu i negovanu kožu, čak i ukoliko je sklona isušivanju. Potrebno je samo da se pridržavamo određenih pravila.