• Pulsni oksimetar

  • 07.12.2020
  Pulsni oksimetar

  Pulsni oksimetar je uređaj koji služi za neinvazivno merenje saturacije kiseonika u krvi (SpO2) i srčane frekvence kroz arteriju. Jednostavnije rečeno, omogućuje vam da izmerite količinu kiseonika u krvi ,kao i rad srca, tj. puls. Koristi se za procenu nivoa funkcije disajnih organa, što uz telesnu temperaturu, krvni pritisak i srčanu frekvenciju predstavlja jedan od osnovnih parametara za praćenje osnovnih funkcija organizma.

  Primena pulsnog oksimetra

  Uređaj poput Medel pulsnog oksimetra ima široku primenu, kako u bolničkim, tako i kućnim uslovima. Omogućava brzu proveru respiratornih disfunkcija. Vrlo je pogodan za srčane bolesnike i astmatičare, ali i za pacijente sa različitim oboljenjima respiratornog trakta, kao i za pušače i ljude koji su često izloženi visokom zagađenju. Ovaj uređaj svakako nalazi primenu i kod zdravih osoba i veoma je koristan onima koji jednostavno žele da vrše redovne provere stanja svog organizma, kao i sportistima i ljudima koji vežbaju ili rade na visokim nadmorskim visinama.

  Normalne vrednosti

  Normalne vrednosti kreću se u rasponu od 94% do 99%. U suštini, u normalnim uslovima, pulsni oksimetar će pokazati  vrednosti koje bi trebalo da su iznad 95%. Smanjen opseg zasićenosti krvi kiseonikom je između 90% i 94% i tada se preporučuje poseta lekaru, dok niska vrednost zasićenosti kiseonikom iznosi manje od 90% i najčešće ukazuje na respiratorne bolesti, astmu, zastoj rada srca itd. i naravno zahteva hitnu medicinsku pomoć.

  Nedostatak daha, ubrzan rad srca, slabost , nervoza i znojenje svakako su simptomi na koje treba obratiti pažnju, jer mogu da ukažu na niske vrednosti zasićenosti krvi kiseonikom.

  Kako se upotrebljava pulsni oksimetar? 

  Korišćenje pulsnog oksimetra je vrlo jednostavno i potpuno bezbolno, pa su zbog toga ovakvi uređaji veoma zgodni za upotrebu i u kućnim uslovima. Može se koristiti za odrasle, kao i za decu. Funkcioniše pomoću senzora koji se kod odraslih i dece uglavnom postavljaju na prst, dok se kod beba postavljaju na stopala.