• Putna apoteka – šta ne smete zaboraviti ako krećete na odmor?

    • 17.06.2022
    Putna apoteka – šta ne smete zaboraviti ako krećete na odmor?

    Sezona odmora uveliko je počela. Ukoliko se i vi spremate da uskoro posetite neku letnju destinaciju, trebalo bi da prilikom pakovanja obratite pažnju i na putnu apoteku. 

    omisao na bilo kakve zdravstvene tegobe tokom odmora prava je noćna mora. Ipak, u pitanju je vrlo česta pojava, pa je svakako bolje obezbediti se na vreme i poneti sa sobom sve što eventualno može da zatreba kako bi odmor prošao što lepše i bezbrižnije.

     

    Alergije na putovanju

     

    Poslednjih godina sve veći broj ljudi pati od različitih alergija – na polen, sunce, životinjsku dlaku, različitu hranu itd. Potencijalni uzroci ove povećane osetljivosti su brojni – oslabljen imuni sistem, oštećenja ozonskog omotača, prekomerna upotreba pesticida. 

    Nažalost, mnoge od ovih alergija najaktuelnije su tokom prolećnih i letnjih meseci, pa ukoliko ste im skloni, teško ćete ih izbeći i tokom odmora. Upravo zbog toga, trebalo bi da na putovanje ponesete lekove i preparate koji će efikasno lečiti, ili makar ublažiti različite neprijatne simptome.

     

    U vašem koferu trebalo bi da se nađe neki od antihistaminika, lekova koji deluju protiv alergija. Pored toga, neophodna je i krema ili melem za ublažavanje posledica uboda različitih insekata, a ukoliko imate problema sa alergijom na sunce, pored izbegavanja prekomernog izlaganja sunčevim zracima, neophodno je i da koristite odgovarajuće preparate za sunčanje – one sa visokim SPF-om i prilagođene potrebama osetljive kože sklone alergijama.

     

    Zaštita od insekata

     

    Svima nam je dobro poznato koliko dosadni insekti mogu pokvariti uživanje na otvorenom, a reakcije na ubode mogu biti zaista neprijatne. Stoga je preporuka da na put nikako ne polazite bez nekog od preparata poput Refutino sprej protiv krpelja i komaraca, koji deluju preventivno i formulisani su tako da stvaraju zaštitnu barijeru između upornih insekata i vaše kože i u velikoj meri zaista sprečavaju ubode. Ovakvi preparati dostupni su u različitim formama – spreju, stiku, kremi, pa je zaista lako pronaći ono što je po vašoj meri. Takođe, kao što je već pomenuto, nikako ne treba da zaboravimo ni neki od melema koji će ublažiti neprijatne simptome ukoliko do uboda ipak dođe.

     

    Stomačni virusi

     

    Jedna od neprijatnijih, a poprilično čestih pojava na odmoru, jesu stomačni problemi koji se mogu javiti usled pojave virusa, zbog neispravne vode, hrane koja je lako kvarljiva na visokim temperaturama, ili, jednostavno, zbog hrane koju možemo konzumirati na nekim dalekim destinacijama,  a koja nije uobičajena za naše podneblje, pa tako ni naš organizam nije na nju navikao.

    Sve su to uzroci koji mogu dovesti do vrlo neprijatnih simptoma poput bolova i grčeva u stomaku, dijareje, povraćanja, povišene temperature… Zbog toga se vrlo snažno preporučuje upotreba probiotika i to sa početkom uzimanja već dva do tri dana pred planirani polazak. Kada su deca u pitanju, preparati poput Bulardi junior probiotik pokazali su se vrlo efikasnim.

    Pored probiotika, ponesite sa sobom i neki od lekova koji regulišu dijareju, kao i lek na bazi paracetamola koji će sniziti povišenu temperaturu. Nije loše imati uz sebe ni neki od preparata za rehidrataciju, koji su često u formi praška za rastvor u vodi. Naravno, vodite računa šta jedete i pijte flaširanu vodu.

    Pored svega pomenutog, nemojte zaboraviti ni flastere, toplomer, neki od analgetika za ublažavanje bolova, neku manju bočicu medicinskog alkohola koji može zatrebati za dezinfekciju sitnih posekotina i ogrebotina.

    Ukoliko se adekvatno pripremite i povedete računa o svim eventualnim rizicima, odmor ćete zaista provesti opušteno i bezbrižno, uz dobre šanse da vam ništa od navedenog i ne zatreba. Srećan put!

     

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing