• Simptomi trudnoće

  • 03.06.2019
  Simptomi trudnoće

  Svaki čovek je jedinstven. Individua za sebe. Originalan i neponovljiv. Upravo se zato i simptomi neke bolesti i stanja manifestuju potpuno drugačije kod jedne, a potpuno drugačije kod druge osobe. Uloga simptoma značajna je za brže postavljanje dijagnoze stanja koje ih je izazvalo.  

  Tako se i simptomi trudnoće razlikuju od žene do žene. Jedan od razloga jeste što su rani simptomi drugog stanja slični simptomima dolaska menstrualnog ciklusa, pa se često ti prvi simptomi trudnoće odmah i ne uočavaju. 

  Izostanak menstruacije

  Najraniji simptom drugog stanja je kašnjenje menstruacije. Međutim, nije kašnjenje menstruacije uvek znak da je žena trudna. Izostanak menstruacije može izazvati i prekomerna težina, stres, umor, disbalans hormona, ali i nagli gubitak kilograma. 

  Promena u grudima 

  Osetljivost i osećaj punijih grudi je čest simptom trudnoće. Može doći do oticanja, svraba, ili povećane osetljivosti a sve zbog promene hormonalnog statusa u trudnoći. Kod nekih žena grudi su osetljive na dodir, dok kod drugih stvara se osećaj nabreklosti, oticanja i težine dojki. 

  Mučnina

  Kada se govori o mučnini kao simptomu najranije trudnoće misli se prvenstveno na jutarnju mučninu. Mučnina uglavnom prestaje nakon prvog trimestra, ali nije isključeno da će se nastaviti i u toku cele trudnoće. Najčešće prestaje nakon 14. nedelje. Pored mučnine kod nekih dama se javlja averzija prema određenim namernicama, dok je kod nekih apetit znatno pojačan tokom trudnoće. Za mučnine u trudnoći preporučuje se ginger in. U pitanju je dijetetski supplement koji sadrži 100% prirodni ekstrakt đumbira i esencijalna ulja koji povoljno deluju na stomačne tegobe.

   Kada je reč o ishrani tokom trudnoće, poželjno je konsultovati se sa svojim ginekologom koji će dati savet kako da se buduća mama hrani kako bi se unosile sve potrebne namernice za pravilan razvoj ploda. 

  Umor

  U najranije znake trudnoće ubraja se i osećaj konstantnog umora koji javlja usled hormonalne promene kroz koje telo prolazi i pojavljuje se već nakon nedelju dana začeća. 

  Čest nagon za mokrenjem

  Često mokrenje još jedan je simptom trudnoće. Bubrezi su filteri u organizmu i tokom trudnoće moraju da rade više, da bi izbacile sve što je štetno po plod i majku, te je potrebno češće prazniti bešiku. Taj nagon za češćim mokrenje se pred kraj trudnoće znatno povećava, ali je u tom slučaju beba ta koja pritiska bešiku i zbog čega buduća mama mora konstatno u toalet. 

   

  Ostali simptomi trudnoće

  Kada je reč o simptomima trudnoće treba pomenuti i bol u leđima, grčeve i gasove. Zbog promene nivoa hormona trudnice su podložne i čestim promenama raspoloženja, izoštreno im je i čulo mirisa, a kod nekih se javljaju i problemi sa stolicom.