Info linija 011/23-93-490 Besplatna dostava (min. 3500 rsd do 2kg)

Simptomi trudnoćeSvaki čovek je jedinstven. Individua za sebe. Originalan i neponovljiv. Upravo se zato i simptomi neke bolesti i stanja manifestuju potpuno drugačije kod jedne, a potpuno drugačije kod druge osobe. Uloga simptoma značajna je za brže postavljanje dijagnoze stanja koje ih je izazvalo.  

Tako se i simptomi trudnoće razlikuju od žene do žene. Jedan od razloga jeste što su rani simptomi drugog stanja slični simptomima dolaska menstrualnog ciklusa, pa se često ti prvi simptomi trudnoće odmah i ne uočavaju. 


Izostanak menstruacije

Najraniji simptom drugog stanja je kašnjenje menstruacije. Međutim, nije kašnjenje menstruacije uvek znak da je žena trudna. Izostanak menstruacije može izazvati i prekomerna težina, stres, umor, disbalans hormona, ali i nagli gubitak kilograma. 


Promena u grudima 

Osetljivost i osećaj punijih grudi je čest simptom trudnoće. Može doći do oticanja, svraba, ili povećane osetljivosti a sve zbog promene hormonalnog statusa u trudnoći. Kod nekih žena grudi su osetljive na dodir, dok kod drugih stvara se osećaj nabreklosti, oticanja i težine dojki. 

Mučnina

Kada se govori o mučnini kao simptomu najranije trudnoće misli se prvenstveno na jutarnju mučninu. Mučnina uglavnom prestaje nakon prvog trimestra, ali nije isključeno da će se nastaviti i u toku cele trudnoće. Najčešće prestaje nakon 14. nedelje. Pored mučnine kod nekih dama se javlja averzija prema određenim namernicama, dok je kod nekih apetit znatno pojačan tokom trudnoće. Za mučnine u trudnoći preporučuje se ginger in. U pitanju je dijetetski supplement koji sadrži 100% prirodni ekstrakt đumbira i esencijalna ulja koji povoljno deluju na stomačne tegobe.

 Kada je reč o ishrani tokom trudnoće, poželjno je konsultovati se sa svojim ginekologom koji će dati savet kako da se buduća mama hrani kako bi se unosile sve potrebne namernice za pravilan razvoj ploda. 


Umor

U najranije znake trudnoće ubraja se i osećaj konstantnog umora koji javlja usled hormonalne promene kroz koje telo prolazi i pojavljuje se već nakon nedelju dana začeća. 


Čest nagon za mokrenjem

Često mokrenje još jedan je simptom trudnoće. Bubrezi su filteri u organizmu i tokom trudnoće moraju da rade više, da bi izbacile sve što je štetno po plod i majku, te je potrebno češće prazniti bešiku. Taj nagon za češćim mokrenje se pred kraj trudnoće znatno povećava, ali je u tom slučaju beba ta koja pritiska bešiku i zbog čega buduća mama mora konstatno u toalet. 


Ostali simptomi trudnoće

Kada je reč o simptomima trudnoće treba pomenuti i bol u leđima, grčeve i gasove. Zbog promene nivoa hormona trudnice su podložne i čestim promenama raspoloženja, izoštreno im je i čulo mirisa, a kod nekih se javljaju i problemi sa stolicom. 

Folna kiselina 

Da bi se plod pravilno razvijao i napredovao, potrebno je da buduća mama izbegava stres i umor, da unosi adekvatne namernice i puno tečnosti. Za pravilan razvoj embriona u onoj najranijoj fazi neophodan je unos dovoljne količine folne kiseline. Potrebe za ovim vitaminom su povećane u trudnoći, a količina koja se unosi hranom nije dovoljna. Folna kiselina je neophodan vitamin B grupe za stvaranje i održavanje novih ćelija. To je važno posebno u periodu brzog deljenja, rasta i metabolizma u toku trudnoće, zbog razvoja neuralne cevi, kičmene moždine i mozga bebe, ali i kasnije tokom dojenja, kada se javlja velika potreba za ovim vitaminom. 


Hipp Natal čaj za dojilje

Pri kraju trudnoće i tokom celokupnog perioda dojenja može se koristiti i Hipp Natal čaj za dojilje. Razvijen je u saradnji sa babicama i sadrži mešavinu biljaka za koje se već dugo zna da podstiču mleko i pomažu kod smanjenja grčeva kod beba.
Iz iste kategorije:

Kako se rešiti celulita?

Kako se rešiti celulita?

Celulit je sloj masnih naslaga koji se nalazi ispod kože. Ove masne naslage su nepravilno raspoređene ispod kože što se ispoljava u vidu kvržica. Celulit prolazi u četiri stadijuma:onaj u kojem celulit nije vidljiv golim okom niti kada se koža uštine između prstijucelulit nije vidljiv golim okom ali se kvržice javljaju kada se koža uštin...

Pročitajte više
Reorganizacija nesesera – u korak sa beauty trendovima 2017.

Reorganizacija nesesera – u korak sa beauty trendovima 2017.

Proleće donosi lepo raspoloženje, više pozitivne energije, lakšu garderobu. Da biste i ove sezone išli u korak sa modom pročitajte koji su trendovi popularni kada je su pitanju šminka i frizura. Prilagodite ih svom stilu, ili usvojite ono što Vam se najviše sviđa.Reorganizujte svoj neseser na vreme! Zaboravite iscrtane ob...

Pročitajte više
Do čega dovodi nedostatak kalcijuma?

Do čega dovodi nedostatak kalcijuma?

Zašto je kalcijum toliko važan znamo svi, ali unošenje ovog minerala putem mleka i mleka i mlečnih proizvoda nije uvek jedino rešenje. Da li ste znali da susam sadrži čak sedam puta više kalcijuma u odnosu na mleko? Samo 100g smokava zadovoljava oko 35% dnevne potrebe za kalcijumom. Leblebije su takođe bogate ovim mineralom, ali i magnezijumom koji je bitan za nj...

Pročitajte više