• Šta je PMS i kako ublažiti simptome?

    • 30.03.2022
    Šta je PMS i kako ublažiti simptome?

    Veliki broj žena tokom života ima iskustva sa različitim simptomima vezanim za menstrualni ciklus, tačnije sa simptomima koji, u neku ruku, najavljuju dolazak mesečnice. 

    Predmenstrualni sindrom, iliti, PMS predstavlja stanje koje se javlja kod žena u reproduktivnom periodu. Ovaj sindrom u svom osnovnom obliku pogađa oko 30% žena, dok se kod 2-3% žena javlja u težem obliku, koji se naziva predmenstrualni disforički sindrom (PMDS). Odlikuju ga različiti simptomi, tačnije tegobe. Važno je naglasiti da je u pitanju hormonalno stanje, a ne bolest, pa je stoga moguće simptome ublažiti i uzimanjem određenih preparata na prirodnoj osnovi, kao što su Floravitex kapi.

     

    Zašto dolazi do PMS-a?

     

    U mesečnom ciklusu svake žene postoje različite faze. Nakon što se završi ovulacija, dolazi do povećanog lučenja progesterona, dok se ujedno smanjuje lučenje estrogena. Dakle, u pitanju su hormoni koji imaju ogroman uticaj na čitav ženski reproduktivni sistem. Nivo ovih hormona jednak je kod svih žena, kako onih koje nemaju problema sa PMS-om, tako i onih koje ga imaju, ali se pretpostavlja da su neke žene osetljivije na progesteron, pa to i dovodi do pojave predmenstrualnog sindroma.

    Drugo moguće objašnjenje za pojavu ovog sindroma vezano je za signale u centralnom nervnom sistemu, a pre svega za signale povezane sa serotoninom. Hormon sreće, serotonin, utiče i na smanjivanje razdražljivosti, nemira, agresivnosti, pa je moguće pronaći uzrok pojave PMS-a i u njegovom nedostatku. Dokazano je da sa povećanjem koncentracije serotonina u krvi posledično dolazi do umanjivanja simptoma predmenstrualnog sindroma, kao i predmenstrualnog disforičkog sindroma.

    Takođe, uzimanje tableta za kontracepciju umanjuje pojavu PMS-a, jer eliminiše pojavu ovulacije, pa se kod nekih žena tegobe mogu javiti nakon prestanka uzimanja ovih pilula. Nešto izraženiji simptomi mogu se javiti i kod žena koje imaju hormonsku spiralu.

     

    Simptomi PMS-a

     

    Kada su u pitanju simptomi predmenstrualnog sindroma, oni mogu biti veoma različiti i varirati u intenzitetu od meseca do meseca, ali i uopšte, tokom čitavog reproduktivnog veka žene. Kod nekih žena sa godinama se simptomi ublažavaju, dok se kod drugih pojačavaju.

    Simptomi se mogu javiti i sredinom menstrualnog ciklusa, već nakon završetka ovulacije, a mogu se pojaviti i samo nekoliko dana pre menstrualnog krvarenja. Pogoršanje simptoma javlja se upravo u tom periodu, nekoliko dana pre početka krvarenja, a završava se najčešće u prvim danima nakon pojave krvarenja. 

    Simptomi se javljaju u vidu fizičkih i emocionalnih promena i tegoba. Fizičke tegobe su najčešće nadutost, osetljivost dojki, zadržavanje tečnosti, proliv, zatvor, mučnina, glavobolja, dok se emocionalne tegobe javljaju u vidu razdražljivosti, napetosti, uznemirenosti, depresije, letargije, nemogućnosti koncentracije.

     

    Kako ublažiti simptome PMS-a?

     

    Postoje određene navike koje možemo uvesti, ili eliminisati postojeće, kako bismo ublažili pojavu neprijatnih simptoma. Kada je u pitanju ishrana, preporučuje se uzimanje manjih, ali češćih obroka, kako bi se izbegla nadutost stomaka. Takođe, pojedina istraživanja su pokazala da smanjenje unetih količina soli kroz ishranu sprečava zadržavanje vode, ali i smanjuje već pomenutu nadutost. Još jedna preporuka jeste i izbegavanje kofeina, makar u danima koji prethode pojavi menstruacije. Optimalna količina vitamina i minerala (magnezijum, vitamin D, B6 itd) takođe ima povoljan uticaj, a preporučuje se i redovna fizička aktivnost koja povoljno utiče kako na fizičke, tako i na emocionalne tegobe izazvane predmenstrualnim sindromom. Pored adekvatne ishrane, hranljivi sastojci, vitamini i minerali mogu se uneti i pomoću brojnih dodataka ishrani i prirodnih preparata poput Femisan A kapi, koji imaju izuzetno povoljan uticaj na eliminaciju neprijatnih tegoba izazvanih PMS-om.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing