• Šta su cirkonijum krunice?

    • 15.01.2024
    Šta su cirkonijum krunice?

    Veštačke krunice su oduvek korišćene kao sredstvo za ulepšavanje izgleda i popravljanje funkcije zuba. Reč je o navlaci koja se postavlja na pripremljenu zubnu osnovu i učvršćuje je dajući zubu stabilnost za normalno žvakanje i izdržavanje pritiska vilice.

    Bezmetalne cirkonijum krunice su savremeni model zubnih navlaka jer umesto metalne osnove imaju beli cirkonijum, jednako izdržljiv, ali estetski mnogo prihvatljiviji mada ima i medicinsku opravdanost za ugradnju.

    Koje su prednosti, a koji nedostaci cirkonijum-keramike, zašto su sve popularnije za postavljanje i kako se održavaju najčešća su pitanja koja se nameću pri izboru vrste veštačkih krunica.

    Prednosti cirkonijumskih krunica

    Da bi se krunica postavila potrebno je da se prirodni zub pripremi, tj. oblikuje i bude nosilac veštačke krune koja će se postaviti.

    Za razliku od metalnih navlaka, cirkonijum krunice zahtevaju samo malo skidanja zubne mase, a zub će biti stabilan i stajati bez problema.

    Moguće ih je postaviti i na zube koji su dosta oštećeni, koji su pukli, oštećeni karijesom ili nose veliku plombu.

    Cirkonijum i keramika su savršeni replikanti prirodnih zuba, jednako otporni kao i zdrava kruna pa se sa njima normalno žvaće i sitni hrana iako je snaga vilice izuzetno velika.

     

    Cirkonijum ima bolju biokompaktibilnost

     

    2016. je rađena studija koja je potvrdila da je cirkonijum biokompaktibilniji od metala  u starim krunicama i da ih organizam mnogo bolje prihvata, bez odbacivanja protetičke nadoknade.

    Ovo je faktor koji je važan samo malom broju pacijenata koji su već imali imunološku reakciju, ali sa cirkonijumsko-keramičkim krunicama i oni imaju mnogo bolje šanse da navlaka ostane nadoknada na zubu.

     

    Izuzetne estetske mogućnosti

     

    Za razliku od metalnih navlaka, bezmetalne su estetski mnogo prihvatljivije. Imaju i belu osnovu i mogu se proizvesti u neverovatnoj belini pa se koriste u modernim postupcima transformacije izgleda i boje zuba.

    Mogu se izrađivati kompjuterski precizno, za samo pola sata pa je cela procedura izrade mnogo brža i komfornija za pacijenta nego inače.

     

    Trajnost

     

    Navlaka od cirkonijuma se ne menja sa protokom vremena, nema tamnu osnovu i neće se videti metal koji se kod metalnih krunica vidi u slučaju da se desni povuku.

    Metal u starim krunicama može prebojiti i desni koje će promeniti boju, dok se kod cirkonijuma to ne može dogoditi.

    Rok trajanja svih navlaka je oko jedne decenije, ali će zub izgledati odlično tokom svih godina i neće reagovati na hranu i piće, dok se sa metalnim krunicama nakon nekog vremena događa promena pa se jasno vidi da zub poprima tamniju boju.

     

    Održavanje

     

    Bezmetalne krunice se održavaju jednostavno i lako, kao i prirodni zubi. Iskustva stomatologa su pozitivna pa krunice retko zahtevaju neke korekcije, osim redovne zamene nakon 10-15 godina.

    Bilo da se postavlja jedna ili više njih, krunice se savršeno uklapaju u prirodan niz pa su i pacijenti zadovoljni nakon postavljanja.

    Naravno, rezultati zavise i od znanja stomatologa i njegove veštine, materijala koje koristi i preciznosti uređaja koji izrađuju navlaku pa je važno posetiti stomatološku ordinaciju koja kvalitetno obavlja ovakve postupke i ima zadovoljne klijente.

     

    Cena

     

    Prva velika mana je to što su bezmetalne krunice duplo skuplje od metalnih i to je mnogima jedan od faktora koji moraju uzeti u obzir pri izboru navlaka.

    Ipak, stomatolog treba da objasni sve prednosti i mane obe varijante pa ako je zub stabilan i može da nosi obe navlake, na pacijentu će biti odluka da li da pristane na jeftiniju ili estetski savršeniju opciju.

    Srbija je jedna od najpopularnijih zemalja kada je u pitanju dentalni turizam, a osim po kvalitetu ističemo se i po cenama koje su mnogo niže nego one u Evropi. Za cirkonijum krunice treba izdvojiti oko 200 € kod nas, a u svetu je ta cena od 500€ pa do neverovatnih 2.000€.

    Jedna od najpopularnijih dentalnih procedura jeste postavljanje zubnih navlaka koje su tu da zubne krune učine jačim, otpornijim i lepšim nego što su bile.

    Stomatolozi su dugo vremena imali samo metalne krunice kao opciju. Skidali su dosta zubne mase, a to nije bilo moguće kod zuba koji su već slomljeni ili su zahvaćeni sa dosta karijesa.

    Bezmetalne krunice su to sve promenile, jer su pored medicinske opravdanosti upotrebe one donele i veću estetiku, pa ih i pacijenti radije biraju.

    Široko se upotrebljavaju i uprkos visokoj ceni uvek se potvrđuje opravdanost njihove upotrebe. Sa svojim stomatologom se možete kosultovati i utvrditi koliko su vama neohodne ovakve navlake.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing