Info linija 011/23-93-490 Besplatna dostava (min. 3800 rsd do 2kg)

Šta su policistični jajnici?

Jedna od najčešćih hormonskih bolesti koja se javlja kod žena nosi naziv polistični jajnici. Statistike sa zapada govore da svaka deseta žena ima problem sa tim. Sam naziv vezuje se izgled jajnika koji tada mogu biti znatno veći od normalnih i oko kojih se nalazi veliki broj cisti veličine ne većih od 8 milimetara. 


Simptomi polisitčnih jajnika 

Kada je reč o simptomima koji ukazuju na prisustvo policističnih jajnika oni se mogu javiti, ali često mogu izostati. Pomenimo one najučestalije. Pre svega izostaje menstruacija ili je ciklus produžen, povećana maljavost, javlja se muški tip debljine odnosno masno tkivo se taloži isključivo u predelu stomaka. Neke osobe se bore sa opadanjem kose i  pojavom akni uslovljenom masnom kožom. 


Zašto se javljaju polistični jajnici? 

Ubrzani način života, nepravilna i neuravnotežena ishrana puna ugljenih hidrata i masti dovodi do nepravilnog funkcionisanja sistema za unos i pravilno raspoređnivanja šećera. Konstantno visoke količine šećera opterećuju pankreas i dovode do insulinske rezistencije. Brojne studije su pokazale da u osnovi policističnih jajnika najčešće stoji insulinska rezistencija. To znači da je nivo insulina u krvi konstantno povišen i da ćelije nemaju više sposobnost da reaguju na njega odnosno postaju otporne na njega.  

Naime, beta ćelije pankreasa stvaraju insulin kada je u telo nivo šećera povišen. Insulin je hormon čije lučenje stimulišu ugljeni hidrati. Njegov osnovni zadatak je prenos glukoze (šećera) i aminokiseline do ćelija.  Kada stigne do ćelije, glukoza se u obliku glikogena skladišti u jetri i mišićima. 

Insulin podstiče rast ćelija u jajnicima, kada je njegov nivo povišen, ćelije nisu otporne na to, što dalje vodi do toga da dejstvo insulina na tkivo ćelija jajnika ne jenjava, a ćelije rastu i nastavljaju nezavisno svoju aktivnost. Posledica toga jeste rast estrogena ili testosterona što se negativno održava na menstrualni ciklus odnosno dolazi do njegov izostanka. 


Kako se leče policistični jajnici?

Kao i kod svakog oboljenja i  ovo zahteva lečenje i adekvatnu terapiju, kako bi se sprečile i neke druge nus pojave. S obzirom da je to kod svake žene drugačije, tako se i lečenje razlikuje. U mnogo čemu zavisi od godina, nivoa insulina ali i vrste poremećaja. Neophodno je i uravnotežiti ishranu i smanjiti unos šećera.

Ukoliko imate policistične jajnike ne znači da ne možete ostati u drugom stanju ali je potrebno raditi na podsticanju ovulacije. Tu vam pomaže ginekolog koji će pratiti rast folikula kako bi se odredilo vreme ovulacije i naravno kada je dobro vreme za odnose.  Kod žena gde je uočen poremećaj tolerancije na glukozu savetuje se korigiovanje ishrane, fizička aktivnosti, uz stalni nadzok kako ginekologa tako i endokrinologa. Statistika pokazuje da smanjenje telesne mase i pet odsto može unormalizovati menstrualni ciklus, samim tim će se ponovo uspostaviti ovulacija, a time i plodnost. 

U lečenju ovog sindroma može vam pomoći  Inofolic.  Preparat sadrži mio-inozitol i folnu kiselinu. Inozitol je važan sekundarni glasnik i osnovna je komponenta ćelijske membrane i uključen je u brojne biološke procese. Inozitol je utvrđeno da je od suštinskog značaja za prenos signala za kalcijum i insulin, i modulaciju aktivnosti serotonina. Istraživanja pokazuju da je inozitol koristan za stabilizaciju raspoloženja. Koristan je za metabolizam masti i holesterola, uključujući uklanjanje masti iz jetre. Unapređuje reproduktivno zdravlje i zdravu funkciju jajnika.

Preporučuje se upravo kod narušene hormonske ravnoteže kod žena u reproduktivnom dobu, kada postoji  insulinska rezistencija. Pomaže kod hirzutizama i hiperandrogenizama (pojačana maljavost po telu, proređivanja kose, pojave akni). Utiče na regulisanje ciklusa i ovulacije. Dobar je saveznik u smanjenju steriliteta.


Ono što treba imati na umu jeste da sindrom policističnih jajnika ne može da se izleči u potpunosti, ali može se svakako držati pod kontrolom. 


Iz iste kategorije:

Važnost dobrog imuniteta

Važnost dobrog imuniteta

Hladni dani još uvek nisu nastupili u svojoj punoj snazi ali mnogima su već preko glave. Česte padavine kiše ili snega, jak vetar i manjak sunčeve svetlosti u ljudima prouzrokuju stalan osećaj umora i pospanosti, pad raspoloženja i volje, kao i slabljenje imunološkog sistema. Pritisak u glavi, kijavica, suzne oči i kašalj deluju kao si...

Pročitajte više
Sve o koži i njenoj nezi

Sve o koži i njenoj nezi

Ne postoji pravo vreme kao što je sadašnjost da uložite vreme i trud u izgled vaše kože. Zdrav izgled i stanje kože je bitka na duge staze. Koža sve pamti. Ono što danas radite za svoju kožu može da se ispolji na njoj godinama kasnije. Stoga, na vama je da odlučite da li će za 20 godina koža da izgleda nežno i sveže ili će svaka bora i...

Pročitajte više
Nega kože u jesen

Nega kože u jesen

Jesen se obično opisuje kao setno i tmurno godišnje doba. Kao period kada sve zamire i utihne. Bakarne boje lišća, zlatni odsjaji požutele trave i zagasiti zraci stvaraju kombinaciju vrednu pažnje. Kišni dani, nemirni vetrovi i povremeno sunce komešaju naša raspoloženja. Samo retki znaju da cene i da se dive lepotama jeseni. Oni...

Pročitajte više