• Šta sve treba da znate o aparatima za pritisak?

  • 25.01.2022
  Šta sve treba da znate o aparatima za pritisak?

  U današnje vreme uobičajeno je da gotovo svaki dom poseduje aparat za pritisak. Briga o zdravlju je imperativ, pa tako pored pravilne ishrane, redovnih poseta lekaru, bavljenja sportom i svega ostalog što može doprineti prevenciji različitih bolesti i uopšte, zdravijem načinu života, veliki broj ljudi se odlučuje i za kupovinu različitih aparata koji olakšavaju brigu o zdravlju, kao i redovnu kontrolu, a predviđeni su za kućnu upotrebu. Jedan od takvih uređaja jeste i aparat za pritisak.

  Odabir odgovarajućeg aparata

   

  Prvo pitanje koje se već na samom početku nameće jeste – kako odabrati odgovarajući aparat? 

  Odabir pravog aparata zavisi od brojnih faktora – ličnih potreba, cene, ponude na tržištu, od toga da li nameravate da ga koristite svakodnevno ili tek povremeno. Na tržištu je moguće pronaći različite tipove ovih aparata, a svi oni imaju svoje vrline i mane, pa je izbor najbolje napraviti u skladu sa ličnim preferencijama i potrebama. U sledećim redovima pokušaćemo da vam karakteristike ovih aparata što više približimo i pojasnimo, kako biste napravili pravi izbor.

   

  Tipovi aparata za pritisak

   

  Osnovna podela ovih aparata podrazumeva ručne aparate za merenje pritiska i digitalne aparate za merenje pritiska. Namena je, logično, ista, pa je kako za prvi, tako i za drugi tip najbitnije da budu što jednostavniji za upotrebu i potpuno prilagođeni upotrebi u kućnim uslovima. Dakle, važno je da za upotrebu ovakvih uređaja nije potrebno bilo kakvo medicinsko obrazovanje, kao i to da se mogu koristiti bez ikakvih poteškoća.

   

  Ručni aparati za pritisak

   

  Kada je ručni aparat za pritisak u pitanju potrebno je malo prakse, kao i upoznavanje sa sistemom po kom funkcioniše, ali svakako ga je moguće koristiti samostalno i u kućnim uslovima. Upravo ovi aparati decenijama su i bili zastupljeni u gotovo svakom domu, mada je činjenica i da zbog svoje jednostavnosti za upotrebu digitalni aparati poslednjih godina ipak preuzimaju primat u kućnoj varijanti. Ručni aparat za merenje krvnog pritiska radi na principu pumpice i stetoskopa. Postupak je jednostavan – ručno se napumpa manžetna, a zatim se lagano otpušta ventil, sve dok se ne začuje prvi otkucaj srca i to predstavlja gornji krvni pritisak, koji se još naziva i sistolni, a zatim se nastavlja sa otpuštanjem ventila sve do momenta dok se otkucaji više ne čuju i to je donji (dijastolni) krvni pritisak.

   

  Digitalni aparati za pritisak

   

  U odnosu na ručni, digitalni aparat za pritisak definitivno je jednostavniji za upotrebu. Jednostavnim pritiskom na odgovarajuće dugme rezultat merenja pojavljuje se na displeju i to kroz samo nekoliko sekundi. Pored brze i lake upotrebe, prednost ovakvih aparata jeste i to što nude i niz drugih opcija kao što su automatsko merenje broja otkucaja srca, pamćenje i do nekoliko poslednjih merenja, indikator pravilno postavljene manžetne i drugo. Lako dostupni su i rezervni delovi za ove  aparate. 

  Još jedna korisna opcija koju nude digitalni aparati za pritisak jeste i pravljenje više ličnih profila na istom uređaju, što omogućava da aparat koristi više ljudi, npr. članova iste porodice, a da se rezultati  uredno pamte i čuvaju na njihovim zasebnim profilima.

  Kod ovih aparata postoji još jedna podela – na aparate za nadlakticu i aparate za zglob. Aparat za zglob daje rezultate nešto slabije preciznosti i ne preporučuje se za upotrebu osobama starijim od pedeset godina. Čini se, zbog toga, da je aparat za nadlakticu, uprkos nešto jačoj ceni, ipak bolji izbor, naročito ukoliko ga kupujete radi svakodnevne upotrebe. Digitalni aparat za zglob može biti zgodno rešenje za putovanja, ili kao rezervni aparat. 

   

  Svakako, najvažnije je odabrati pouzdan uređaj, onaj koji će vas dugo i, najbitnije, precizno služiti.

  Besplatna
  dostava

  Besplatna dostava
  za porudžbenice
  preko 5000 rsd

  Načini
  plaćanja

  Online plaćanje
  ili prilikom
  preuzimanja paketa

  Ino
  pošiljke

  Moguće slanje
  paketa u sve zemlje
  sveta DHL službom

  Sigurna
  kupovina

  Sigurna online
  kupovine posredstvom
  AllSecure sistema

  Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing