• Stomačni virusi kod dece

  • 29.07.2022
  Stomačni virusi kod dece

  Stomačni virusi su vrlo neprijatna pojava i kod odraslih, a naročito kod dece. Prisutni su tokom čitave godine, ali se čini da je tokom prolećnih i letnjih meseci njihova pojava nešto učestalija. 

  Kada su mala deca u pitanju, stomačni problemi mogu biti naročito neprijatni i iscrpljujući – kako za dete, tako i za roditelje. Virusi ovog tipa predstavljaju drugo najčešće oboljenje kod dece, odmah nakon prehlade, pa često deca mlađeg uzrasta oboljevaju od ovakvih virusa i dva, tri puta godišnje.

   

  Šta je stomačni virus i kako dolazi do zaražavanja?

   

  Stručni naziv za stomačne viruse jeste gastroenteritis. U pitanju je upala sluzokože probavnog trakta do koje najčešće dolazi pod uticajem rotavirusa, kalicivirusa, adenovirusa, ili astrovirusa. Čest uzročnik stomačnih virusa mogu biti i štetne bakterije poput salmonele, stafilokoka, ešerihije koli itd.

  Do zaražavanja dolazi najčešće fekalnim putem, ali i u dodiru sa zagađenim predmetima. Deca, ali i odrasli, se vrlo lako zaražavaju i putem zaražene hrane ili vode.

   

  Simptomi stomačnih virusa

   

  Simptomi stomačnih virusa vrlo su neprijatni. Najčešće se javljaju povraćanje i dijareja kod dece, kao i povišena temperatura, bolovi u stomaku. Kada je povraćanje u pitanju, ovo je simptom koji najčešće traje oko 2 dana, dok se dijareja može produžiti i na nešto veći broj dana. Često ovi simptomi dovode i do dehidracije. U svakom slučaju, poseta lekaru se snažno preporučuje ukoliko simptomi traju dugo, ili ukoliko se ne uočava poboljšanje nakon dva dana, a naročito kada su u pitanju bebe starosti do šest meseci. 

  Simptomi dehidracije kod dece su najčešće proređeno mokrenje, nervoza ili pospanost, plač bez suza, preterana žeđ, naborana koža, upale oči. U ovim slučajevima neophodno je što pre kontaktirati lekara.

   

  Kako se stomačni virusi leče?

   

  Lečenje stomačnog virusa pre svega zavisi od njegovog uzroka. Ukoliko je uzrok pojave stomačnog virusa bakterijska infekcija, lekar će prepisati odgovarajuće lekove. Međutim, ukoliko je uzrok virusni gastroenteritis, konkretnog leka nema, a lečenje se pre svega svodi na pravilnu ishranu i nadoknađivanje izgubljene tečnosti. Rehidratacija kod dece je izuzetno važna. Preporučuje se unošenje tečnosti u malim količinama, ali učestalo. Kada je hrana u pitanju, takođe je poželjno uzimanje manjih obroka koji se baziraju uglavnom na barenom povrću (krompir, šargarepa). U obzir dolaze i krekeri, tost i tome slično, ali i, na primer, pečena jabuka. Od velike pomoći može biti i oralni rastvor za rehidrataciju koji se detetu daje između obroka.

   

  Prevencija stomačnih virusa

   

  Kada su mala deca u pitanju, vrlo je teško sprečiti da dođu u kontakt sa virusom, naročito ukoliko idu u vrtić ili školu. Ipak, neophodno je učiti ih određenom ponašanju od najranijeg uzrasta kako bi se makar u nekoj meri umanjila učestalost zaražavanja. Za prevenciju je naročito važno redovno pranje ruku, naročito nakon upotrebe toaleta, kao i pre jela, nakon boravka u zdravstvenoj ustanovi, kontakta sa većim brojem ljudi i tako dalje.

  Tokom letnjih meseci, a naročito na putovanjima preporučuje se i upotreba određenih preparata i dodataka ishrani koji mogu značajno pomoći u odbrani organizma od virusa. Probiotik za decu može biti veoma koristan kada je u pitanju prevencija tokom boravka na putovanju, jer obogaćuje crevnu floru i pomaže očuvanju zdravlja i funkcije probavnog sistema.

  Besplatna
  dostava

  Besplatna dostava
  za porudžbenice
  preko 5000 rsd