• Test za trudnoću – sve što treba da znate

  • 17.08.2022
  Test za trudnoću – sve što treba da znate

  Ukoliko imate nedoumice u vezi sa eventualnom trudnoćom, pre posete ginekologu verovatno ćete se prvo odlučiti na test za trudnoću. Ovakvi testovi veoma su praktični, a zbog svoje pouzdanosti i veoma  popularni i često u upotrebi. Šta je sve potrebno da znate kada su ovakvi testovi u pitanju saznaćete u tekstu koji sledi.

  Šta je tačno test za trudnoću i kako funkcioniše?

   

  Test za trudnoću spada u testove koji su predviđeni za kućnu upotrebu i na pouzdan način utvrđuju eventualno postojanje trudnoće. Testovi za trudnoću su izuzetno jednostavni za upotrebu, a funkcionišu na principu merenja nivoa HCG-a u urinu. Nivo HCG-a se, naravno, može meriti i u krvi, ali to obično podrazumeva posetu lekaru. Kada su u pitanju kućni testovi za utvrđivanje trudnoće, oni se zasnivaju na merenju nivoa ovog hormona isključivo u urinu.

   

  Šta predstavlja HCG?

   

  HCG inače predstavlja skraćenicu za humani horionski gonadotropin – hormon koji proizvodi posteljica. Njegova ključna odlika, zbog koje i predstavlja osnovni parametar za brzo utvrđivanje trudnoće, jeste činjenica da izuzetno brzo prodire u krv i urin – to se dešava gotovo odmah nakon što se oplođena jajna ćelija implantira u sluzokožu materice. Dakle, odmah nakon implantacije kreće i lučenje ovog hormona. 

  Naravno, to ne znači da će test za trudnoću, ma koliko kvalitetan i pouzdan bio, istog tog trenutka moći da utvrdi postojanje iste. Za utvrđivanje trudnoće ipak je potrebno nešto više vremena. Taj vremenski period u proseku iznosi oko nedelju dana, mada kod nekih žena može biti i nešto duži. Dakle, kućni testovi za trudnoću beleže promene u nivou HCG-a tek kada nivo tog hormona drastično poraste.

   

  Sam test za trudnoću funkcioniše pomoću određenih reagenasa koje poseduje, a koji u kontaktu sa urinom utvrđuju postojanje ili nepostojanje trudnoće, tačnije postojanje ili nepostojanje HCG-a. Kod najvećeg broja ovakvih testova očitavanje rezultata funkcioniše pomoću crtica i vrlo je jednostavno – dve crtice označavaju pozitivan rezultat, a jedna negativan.