• Test za trudnoću – sve što treba da znate

    • 17.08.2022
    Test za trudnoću – sve što treba da znate

    Ukoliko imate nedoumice u vezi sa eventualnom trudnoćom, pre posete ginekologu verovatno ćete se prvo odlučiti na test za trudnoću. Ovakvi testovi veoma su praktični, a zbog svoje pouzdanosti i veoma  popularni i često u upotrebi. Šta je sve potrebno da znate kada su ovakvi testovi u pitanju saznaćete u tekstu koji sledi.

    Šta je tačno test za trudnoću i kako funkcioniše?

     

    Test za trudnoću spada u testove koji su predviđeni za kućnu upotrebu i na pouzdan način utvrđuju eventualno postojanje trudnoće. Testovi za trudnoću su izuzetno jednostavni za upotrebu, a funkcionišu na principu merenja nivoa HCG-a u urinu. Nivo HCG-a se, naravno, može meriti i u krvi, ali to obično podrazumeva posetu lekaru. Kada su u pitanju kućni testovi za utvrđivanje trudnoće, oni se zasnivaju na merenju nivoa ovog hormona isključivo u urinu.

     

    Šta predstavlja HCG?

     

    HCG inače predstavlja skraćenicu za humani horionski gonadotropin – hormon koji proizvodi posteljica. Njegova ključna odlika, zbog koje i predstavlja osnovni parametar za brzo utvrđivanje trudnoće, jeste činjenica da izuzetno brzo prodire u krv i urin – to se dešava gotovo odmah nakon što se oplođena jajna ćelija implantira u sluzokožu materice. Dakle, odmah nakon implantacije kreće i lučenje ovog hormona. 

    Naravno, to ne znači da će test za trudnoću, ma koliko kvalitetan i pouzdan bio, istog tog trenutka moći da utvrdi postojanje iste. Za utvrđivanje trudnoće ipak je potrebno nešto više vremena. Taj vremenski period u proseku iznosi oko nedelju dana, mada kod nekih žena može biti i nešto duži. Dakle, kućni testovi za trudnoću beleže promene u nivou HCG-a tek kada nivo tog hormona drastično poraste.

     

    Sam test za trudnoću funkcioniše pomoću određenih reagenasa koje poseduje, a koji u kontaktu sa urinom utvrđuju postojanje ili nepostojanje trudnoće, tačnije postojanje ili nepostojanje HCG-a. Kod najvećeg broja ovakvih testova očitavanje rezultata funkcioniše pomoću crtica i vrlo je jednostavno – dve crtice označavaju pozitivan rezultat, a jedna negativan.

    Na šta treba obratiti pažnju pre obavljanja testa?

     

    Pre svega, ključan je trenutak u kom se radi test za trudnoću, ne treba ga raditi prerano, a preporuka je da se ne obavlja pre prvog dana očekivanog ciklusa. Neophodno je, naravno, pažljivo pročitati uputstvo i strogo ga se pridržavati. Najbolje bi bilo da se testiranje obavi sa prvim jutranjim urinom, jer je obično nivo HCG-a tada najviši.

    I naravno, pre upotrebe, za svaki slučaj obratite pažnju i na rok trajanja testa.

     

    Koliko su pouzdani ovakvi testovi?

     

    Kao što je već pomenuto, momenat u kom se testiranje obavlja je ključan – od toga u velikoj meri zavisi i pouzdanost testa. Sa protekom vremena, naravno, rastu i šanse za pouzdano utvrđivanje trudnoće. Ipak, kako nam je od velike važnosti da ovakve vesti što pre saznamo, najraniji momenat u kom se test može uraditi, a da možemo da računamo na dovoljno visok nivo pouzdanosti, jeste prvi dan očekivanog ciklusa – dan kada bi u redovnim okolnostima počela menstruacija. Pouzdanost testa u tom trenutku obično iznosi oko 90 procenata, dok nedelju dana kasnije od očekivane menstruacije procenat raste na 97. Naravno, važno je i opredeliti se za kvalitetne i pouzdane testove, poput Baby rapid pločica. Osetljivost testova, tačnije njihova sposobnost da očitaju i niže nivoe HCG-a u urinu može u velikoj meri da varira, pa je i zbog toga važno koristiti proverene proizvode. 

     

    Za sam kraj, treba pomenuti i mogućnost pojavljivanja lažno negativnog rezultata do kog dolazi ukoliko, na primer, nisu ispoštovana uputstva na testu, ili ukoliko je nivo HCG-a iz nekog razloga niži. Zbog svega toga, test za trudnoću predstavlja sjajno rešenje za otklanjanje nedoumica i ukoliko vam je rezultat potreban odmah, ali nikako ne zamenjuje posetu ginekologu i konačno potvrđivanje postojanja trudnoće od strane stručnog lica.

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing