• Uzroci i lečenje proširenih vena

    • 19.09.2022
    Uzroci i lečenje proširenih vena

    Proširene vene su oboljenje koje može zadati mnogo muka ukoliko se ne leči na vreme. Najčešće je u pitanju oboljenje donjih ekstremiteta, mada može zahvatiti i druge delove tela.

    Ovo je ozbiljan zdravstveni, ali i estetski problem, jer u kasnijim fazama bolesti proširene vene postaju vrlo lako uočljive i nimalo prijatnog izgleda. Ipak, postoje brojni načini za lečenje i ublažavanje ovog problema, kao i za prevenciju. Jedan od njih jeste i upotreba kvalitetnih preparata kao što je Avaricon gel.

     

    Šta su tačno proširene vene?

     

    Proširene vene su oboljenje krvnih sudova. U pitanju su vene sa nefunkcionalnim venskim zaliscima.  Problem nastaje kada vene počnu da gube sposobnost odvođenja krvi iz nogu prema srcu. Venski sistem nogu obuhvata površinske i duboke vene. Duboke vene nalaze se u mišićima, pa su zbog toga nevidljive. Tu su i venski zalisci – pregrade čija je funkcija održavanje toka krvi u nogama suprotnog gravitaciji. Ono što dovodi do proširenih vena jesu upravo oštećeni zalisci koji dovode do zadržavanja krvi u donjim delovima vena gde one zatim počinju da se šire.

     

    Simptomi proširenih vena

     

    Najčešći simptomi koji mogu ukazati na postojanje ovog oboljenja jesu oticanje nogu i zglobova, osećaj težine u  nogama, svrab, peckanje, žarenje, osećaj napetosti, umor, kao i bol koji se javlja usled dugotrajnog sedenja ili stajanja. Takođe, može doći i do pojave težih simptoma kao što je tromboza površinskih varikoznih vena koja prouzrokuje tvrde i bolne kvrge na nogama. Kod težih oblika oboljenja mogu se pojaviti čak i venski ulkusi – otvorene rane na proširenim venama.

    Koji uzroci dovode do ovog problema?

     

    Ono što pre svega dovodi do ovog oboljenja jeste preveliko opterećenje krvnih sudova donjih ekstremiteta, a do takvog opterećenja najčešće dolazi zahvaljujući uspravnom položaju tela. To znači da ukoliko mnogo vremena provodimo u stojećem položaju, povećavamo šanse za pojavu ovog problema.

    Oslabljeni venski zalisci čija je uloga sprečavanje venskog refluksa značajan su uzrok ovog problema. Takođe, nedovoljna fizička aktivnost može prouzrokovati ili pogoršati ovo stanje, pa tada ni najbolja krema za vene neće biti od pomoći. 

    Značajan faktor rizika jesu i genetske predispozicije – ukoliko je u vašoj porodici ovaj problem prisutan, postoje šanse da će se razviti i kod vas. Ipak, mere prevencije ovde mogu biti od velikog značaja i usporiti, pa čak i sprečiti pojavu ovog oboljenja. Pored pomenutih faktora, od uticaja su i gojaznost, ali i trudnoća.

     

    Prevencija i lečenje

     

    Kada je ovo oboljenje u pitanju, prevencija može igrati značajnu ulogu. Izbegavanje položaja koji pogoršavaju ovo stanje, pravilna ishrana kao i dovoljno fizičke aktivnosti  mogu značajno doprineti umanjenju ovog problema. Fizička aktivnost, između ostalog, dovodi i do jačanja mišića, a snažni mišići aktivno potpomažu pumpanje krvi. Kada mišići ne pružaju dovoljnu potporu venama, to lako može dovesti do proširenih vena.

    Kada je reč o lečenju, način pre svega zavisi od faze u kojoj se bolest nalazi. Ukoliko se dijagnoza postavi u ranoj fazi, od pomoći mogu biti i neoperativne metode kao i upotreba preparata kao što su Venodia Plus tablete. Preparati poput ovog imaju povoljan uticaj na simptome poput svraba i peckanja, oticanja nogu, kao i pojave grčeva.

    U kasnijim fazama bolesti može doći do potrebe za uklanjanjem disfunkcionalnih vena, a to se može ostvariti pomoću različitih metoda kao što su laserska i radiotalasna hirurgija, operacije sa vodenom parom, ali i klasična operacija.

     

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing