• Zagađenje vazduha – kako se zaštiti i kako umanjiti posledice?

    • 18.02.2020
    Zagađenje vazduha – kako se zaštiti i kako umanjiti posledice?

    Zagađenje je postalo uobičajeni pojam na koji su se uši odavno navikle. Kroz masovne medije vodi se polemika o različitim oblicima zagađenja i njihovim potencijalnim rešenjima. Zagađenje vazduha je jedna od vrsti zagađenja o kojoj smo u poslednjem periodu slušali najviše. Fizička, biološka ili hemijska promena vazduha u atmosferi može se nazvati zagađenjem vazduha. Javlja se kada bilo koji štetni gasovi, prašina, dim uđu u atmosferu i otežavaju preživljavanje biljaka, životinja i ljudi, pošto vazduh više ne sadrži iste, zdrave osobine niti elemente.

    Zagađenje vazduha ponekad bude neosetno za ljudska čula, dok je nekad njegova nečistoća vidljiva golim okom. Ozonski omotač koji se smatra ključnim za postojanje ekosistema na planeti troši se zbog povećanog zagađenja. Globalno zagrevanje, direktan rezultat povećane neravnoteže gasova u atmosferi, postao je poznat kao najveća pretnja i izazov koji savremeni svet mora da prevaziđe u pokušaju za opstankom. Ovo su problemi na globalnom nivou koji mnogi ne shvataju ozbiljno i misle da su tako daleko od njihovih svakodnevnih života i ti ljudi žive u zabludi.

    Prvenstveno zagađivači vazduha mogu nastati iz primarnih ili sekundarnih izvora. Zagađivači koji su direktan rezultat procesa mogu se nazvati primarnim zagađivačima. Klasičan primer primarnog zagađivača bi bio sumpor-dioksid koji se emituje iz fabrika. Sekundarni zagađivači su oni koji nastaju usled mešanja i reakcija primarnih zagađivača. Smog, koji nastaje interakcijama nekoliko primarnih zagađivača, poznat je kao sekundarni zagađivač. Sumpor-dioksid, koji se oslobađa izgaranjem fosilnih goriva poput uglja, nafte i drugih fabričkih zapaljivih materijala, jedan je od glavnih uzroka zagađenja vazduha. Izduvni gasovi koje ispuštaju vozila, uključujući kamione, džipove, automobile, vozove, avione izaziva ogromnu količinu zagađenja. Ugljen-monoksid izazvan nepravilnim ili nepotpunim sagorevanjem je drugi glavni zagađivač, zajedno sa azot-oksidima, koji se dobijaju i iz prirodnih procesa i od strane ljudi. Ugljen-monoksid se takođe izbacuje iz transportnih vozila. Zatim, amonijak je vrlo čest nusproizvod poljoprivrednih aktivnosti i jedan je od najopasnijih gasova u atmosferi. Upotreba insekticida, pesticida i đubriva u poljoprivrednim aktivnostima prilično je učestala. Oni emituju štetne hemikalije u vazduhu i mogu takođe izazvati zagađenje vode. Proizvodne industrije ispuštaju veliku količinu ugljen-monoksida, ugljovodonika, organskih jedinjenja i hemikalija u vazduh i na taj način narušavaju kvalitet vazduha. Rafinerije nafte takođe oslobađaju ugljovodonike i razne druge hemikalije koje zagađuju vazduh i takođe izazivaju zagađenje zemlje. Rudarstvo je proces u kome se minerali ispod zemlje izvlače pomoću opreme. Tokom iskopavanja prašina i hemikalije se oslobađaju, što izaziva veliko zagađenje vazduha. Takođe, sredstva za čišćenje u domaćinstvu i proizvodi za farbanje emituju toksične hemikalije i izazivaju zagađenje vazduha.

    Postoje toliko različitih uzročnika zagađenja vazduha za koje nismo ni znali da ih lično i koristimo. Istina je da smo se na sva ova sredstva odavno navikli i zbog toga bi prestanak istih bio nezamisliv. Poželjno je da počnemo da koristimo alternativu ovih proizvoda, koja neguju i ne narušavaju našu biosferu. Opet, buđenje svesti ljudima širom sveta nije lak posao, a kamoli kratkog veka. Uz Xiaomi Mi Air Purifier PRO EU možete sebi obezbediti čist vazduh u domu. Da bi unutrašnji vazduh bio čistiji, Mi Pro povećava primenljivo područje sa 30m2 na 60m2. Nadograđeni Mi Pro ima veću efikasnost prečišćavanja, a zauzima malo prostora. Bez obzira na to gde ste, lako možete prilagoditi optimalni kvalitet unutrašnjeg vazduha uz pomoć Mi Home aplikacije koja je dostupna na Android i na IOS platformama. Xiaomi Mi Air Purifier Pro prečišćivač vazduha optimizuje sistem pod pritiskom vazduha i omogućava da stopa isporuke prečišćenog vazduha (CADR) dostigne do 500m3/h, što znači da prečisti 500m3 za jedan sat. Možete unaprediti kvalitet vašeg života u domu čistim vazduhom i osećati se kao da šetate kroz šumu. Reč je o aparatu bele boje, sa OLED ekranom, dimenzija 735×260×260 mm i težine u iznosu od 9.7 kg. Ovaj uređaj ima automatski i personalizovani režim, kao i mogućnost povezivanja na Mi Home aplikaciju. Mi Pro takođe ima svetlosni i laserski senzor, kao i senzor za temperaturu i vlažnost vazduha. Uvek su vam dostupne opcije Sleep i sigurnosno zaključavanje.

    Mnogima se vraća ili tek formira astma ili alergijski rinitis zbog nečistoća u vazduhu koje nas svakodnevno okružuju. Jedan od načina za borbu sa ovim problemima jeste korišćenje inhalatora. Inhalatori služe za otklanjanje opstrukcija u disajnim putevima. Inhalatorna terapija predstavlja bezbolnu terapiju u kućnim uslovima. Najčešće se koristi kod astme, bronhitisa, upale pluća, alergijskog rinitisa.. Ovi inhalatori se vrlo jednostavno koriste. Microlife Compressor nebuliser inhalator A200 predstavlja medicinsko sredstvo namenjeno da se koristi za inhalaciju cele porodice. Može se koristiti za inhalaciju odraslih i dece, ali uz prisustvo roditelja. Kompresijom se postiže odgovarajuća veličina čestica, zahvaljujući kojoj čestice leka dopiru do najudaljenijih delova respiratornog trakta. Od pomoćnih delova uz medicinsko sredstvo idu i maska za odrasle, maska za decu, kao i dodatak za usta. Težina ovog uređaja iznosi 1300 g, dok su dimenzije 92 x 160 x 140 mm. Nivo buke iznosi 52 dBa, protok vazduha 15 L/min., maksimalan pritisak kompresije 2 bar, a zapremina čašice za lek 8 ml. Čašica za lek sa dvostrukim strujanjem vazduha povećava efikasnost tretmana. Bezbedan za korišćenje uz sve standardne inhalacione rastvore uključujući i esencijalna (etarska) ulja. Naravno, uređaj ima 5 godina garancije.

    S obzirom da inhaliranje ne podnose sva deca jednako dobro, možete nabaviti inhalator u obliku životinja ili crtanih junaka, kao što je, na primer, PIC MrCarrot inhalator u obliku zeca. Deci takve sitnice puno znače, opuštaju ih i pružaju dodatnu hrabrost.

    Većina nas se vodi politikom da sami ne možemo mnogo toga da uradimo i da je pitanje zagađenja vazduha i ostatka okoline na većem nivou, problem koji treba da rešavaju lica na visokim pozicijama. Istina je da zagađenje vrši svako od nas svakodnevno, misleći da to i nije tako strašno. Po čitavu planetu bi bilo bolje kada bi nam se svima probudila svest i kada bismo proučili na koje načine možemo sami da utičemo na smanjenje zagađenosti. S obzirom da je to jedan lep ideal, za čije ostvarenje bi trebalo mnogo vremena, vi imate nekoliko načina da pročistite vazduh kod svoje kuće i da svojim bližnjima i sebi obezbedite bolje sutra. 

    Besplatna
    dostava

    Besplatna dostava
    za porudžbenice
    preko 5000 rsd

    Načini
    plaćanja

    Online plaćanje
    ili prilikom
    preuzimanja paketa

    Ino
    pošiljke

    Moguće slanje
    paketa u sve zemlje
    sveta DHL službom

    Sigurna
    kupovina

    Sigurna online
    kupovine posredstvom
    AllSecure sistema

    Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
    • Obavezni
    • Trajni
    • Statistika
    • Marketing