Info linija 011/23-93-490 Besplatna dostava (min. 3500 rsd do 2kg)

Zašto je važan balans omega 3 i 6 masnih kiselina?

omega 3


Poznato je da ljudski organizam sintetiše brojne molekule na osnovu sastojaka koji se svakodnevno unose putem hrane. Međutim postoje neke masne kiseline koje se ne mogu sintetisati, te je jedini način njihovog unosa upravo preko hrane ili određenih suplemenata. Omega 6 i omega 3 masne kiseline spadaju u tu grupu i suštinski su važne za naše zdravlje?


Zašto su one neophodne našem telu?

Omega 3 masne kiseline doprinose normalnom funkcionisanju mozga, podstiču pravilan rast i razvoj, smanjuju upale ali i rizike za pojavu srčanog infrakta, raka, osteoporoze. Usled nedostatka ove masne kiseline, javlja se umor, depresija, dolazi do pada koncentracije, slabe cirkulacije, odnosno dolazi do defunkcionalnosti organizma. 

Kada je reč o Omega 6 slično Omega 3 neophodna je za normalan rad mozga. Dodatno doprinosi pravilnom rastu kose i održavanju zdrave kože i kostiju. Pomenimo i da prisustvo ovih kiselina u organizmu pomaže reproduktivnom sistemu. 


Gde se mogu naći omega-3 masne kiseline?

Kada je reč o namernicama bogatim omega-3 masnim kiselinama tu su lanene semenke. Konzumiranjem ove namernice bogate omega-3 kiselinama, smanjuje se rizik od pojave dijabetesa, srčanog oboljenja. Semenke lana možete dodati kolaču, hlebu ili pak jesti ih uz jogurt. 

Riblje ulje

Svakako se među namernicama bogatih ovim kiselinama posebno izdvaja riba i riblje ulje. Tako su studije pokazale da stanovnici Mediterana zbog svoje ishrane bogate ribom smanjuju rizik od pojave srčanih oboljenja. Slično je sa Eskimima. Oni svakodnevno konzumiraju plavu ribu te su srčani problemi među njima retka pojava.

Losos

Losos se posebno izdvaja po tome što je bogat omega-3 masnim kiselinama. Riba se može nabaviti kako u sirovom tako i dimljenom obliku. Lako se priprema i utiče pozitivno na razvoj mišića, kostiju i zglobova.

losos

Skuša

Tu je i skuša koja sadrži omega-3 kiseline i minerale i vitamine koji pozitivnu deluju na celokupno zdravlje, a pritom sadrži jako malo štetnih zasićenih masti.

Orah

Jedna od namernica koja je izrazito bogata omega-3 kiselinama jeste orah. Sadrži oko 65% masti, 15% proteina i 13,7% uljenih hidrata. Tako šaka oraha znatno doprinosi vašem zdravlju a to je ujedno i preporučljiva doza omega-3 masnih kiselina.


Gde ima omega-6 kiselina?

Ove masne kiseline se mogu naći u biljnim uljima, u suncokretu, kukuruzu, ali i u sojinom ulju. Takođe ih unosimo preko jaja, mesa i mesnih prerađevina.


Balans je važan

Kao i u svemu i ovde je potrebno pronaći balans prilikom unošenja omega 6 i omega-3 masnih kiselina. Ljudi su u početku konzumirali više omega-3 kiseline, da bi se to kasnije promenilo. Tako je u poslednjih 150 godina unos omega-3 kiselina smanjen za oko 80% pokazuju brojna istraživanja. Veliki broj zdravstvenih studija je pokazao da je ravnoteža ovih kiselina izuzetno važna za naše telo. S tim u vezi Svetska zdravstvena organizacija izdala je preporuku u kojoj stoji da bi odnos snaga ovih kiselina (omega-3: omega-6) trebalo da bude od 1:3 do 1:5. Doduše to malo drugačije izgleda u stvarnosti te je primera radi u Americi 1:10, dok je u Japanu to 1:1.

biljna ulja


Omega 3 Max

Pored hrane ove kiseline se mogu unosti i preko suplemenata. Tako je Omega 3 Max potpuno prirodan preparat  koji sadži esencijalne masne kiseline iz ribljeg ulja. Svaka kapsula sadrži idealne proporcije dugih i kratkih lanaca, 180mg EPA i 120mg DHA, što daje najbolje rezultate u redovnoj upotrebi. Omega 3 masne kiseline povećavaju elastičnost krvnih sudova i smanjuju rizik od srčanog udara.


Preporučuje se: kod povišenog krvnog pritiska i loše cirkulacije, povišenog holesterola i triglicerida u krvi, kod psorijaze, kod oboljenja srčanog mišića i ateroskleroze kod reumatskih oboljenja i bolesti zglobova i kostiju (osteoartritis i osteoporoza).

Krill ulje - Save Oil

Dodatak ishrani koji sadrži uljani ekstrakt račića Antarktika - kril ulje koji predstavlja prirodni izvor astaksantina, fosfolipida i omega-3 masnih kiselina. Ispoljava pozitivno dejstvo na prohodnost krvnih sudova, pobošljava funkcionisanje mozga i  nervnog sistema, zglobova, a redovnom primenom pobošljava funkcionisanje celog organizma. Prirodnim putem reguliše holesterol i trigliceride, sprečava pojavu arteroskleroze, i samim tim svih kardiovaskularnih bolesti.

Primena:

Uzeti jednom do dva puta dnevno po jednu kapsulu.


Iz iste kategorije:

Atopijski dermatritis

Atopijski dermatritis

Atopijski dermatitis pogađa odrasle, decu i bebe. Atopična koža je veoma suva i sklona iritaciji. Atopijski dermatitis se najčešće javlja između drugog i trećeg meseca života i to pojavom crvenih pečata, jasno ograničenih na obrazima, šakama, a kasnije i na zonama pregiba laktova i kolena. Oboljenje se razvija kroz aktivne faze u kojima koža bukne i...

Pročitajte više
Kako očuvati imunitet tokom zime?

Kako očuvati imunitet tokom zime?

Brze i učestale klimatske promene, bez postojanja jasne granice između godišnjih imaju veliki uticaj na ljudski organizam. Nepovoljne klimatske promene su pogodne za razvoj i razmnožavanje mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica). Da bi se posledice, koje ovi mikroorganizmi ostavljaju na humani organizam, sprečile potrebno je delovati preventivno i oj...

Pročitajte više
Zaštita od sunca

Zaštita od sunca

Sunce je neophodno za život na Zemlji. Opšte je poznato sa su ga još stare kulture poštovale kao božanstvo. Međutim, u današnje vreme o suncu se govori samo u kontekstu štetnog delovanja, UV zraka i melanoma, dok se njegove dobre osobine prećutkuju. Našem telu je potrebna sunčeva svetlost radi stvaranja vitamina D koji je...

Pročitajte više