• Zašto su probiotici važni?

  • 16.07.2019
  Zašto su probiotici važni?

  Probiotici su živi mikroorganizmi koji pozitivno utiču na zdravlje ukoliko se uzimaju u određenoj količini – definicija je Svetske zdravstvene organizacije. Njihov učinak na naš celokupni organizam je višestruk, a razloga za to je mnogo. Pored toga što održavaju normalnu bakterijsku floru u telu, pomažu prilikom gubitka telesne mase, štiti imunitet i poboljšava probavu.   

  Ravnoteža bakterija izuzetno važna 

  Interesovanje za njima porasle je u razvijenim državama u poslednje dve i po decenije. Najviše zasluge zato pripada razvoju savremene molekularne tehnologije koje su proširale saznanja o značaju sveta crevne mikroflore. 

  Koja je uloga crevnog trakta u našem telu? 

  Creva su od izuzetnog značaja za naše zdravlje zato što normalno sadrže bakterije koje su odgovorne za mnoge metaboličke procese u našem organizmu. Crevni trakt zapravo je brana između našeg organizma i stranih tela koja pokušavaju da u njega uđu. U crevima se nalazi oko 80% imunog sistema te je važno da se crevna flora održava zdravom. Tu dolazimo do probiotika koji potpomažu imuni sistem da se odbrani od stranih štetnih tela. 

  Dobre bakterije u probioticima

  Za termin bakterije uvek se vezuje termin "loše", ali pored loših postoje i dobre bakterije, te je važno da njihov odnos uvek bude u ravnoteži. Upravo probiotike čine dobre bakterije. Sastav crevne mikroflore razlikuje se od čoveka do čoveka.  Ono što je primećeno jeste da neki sojevi bakterija doprinose razvoju određenih bolesti poput dijabetese ili pak masne jetre, dok recimo bakterije koje se nalaze u probioticima deluju sasvim suprotno. One mogu regulisati bolest u određenoj meri.  

  Probiotici se međusobno razlikuju. Ta razlika se uglavnom odnosi na bakterijske sojeve laktobacilusa i bifidobakterija. Prema rečima stručnjaka dobar probiotik jeste onaj koji ima više od devet bakterija. To govori da je koncentrovan ali i deluje efikasno. 

  Kako nam probiotici mogu biti od pomoći?

  Dokazano je da probitiok pomaže kod crevnih infekcija. Često se preporučuje kod dijareje koja se javlja usled preteranog komzumiranja antibiotika. Svoju primenu imaju i kod lečenja sindroma nervoznog creva. Probiotik laktobacilus ramnozus GG bakterija je koja sprečava nastanak i skraćuje trajanje nekih dijareja, jer snižava nivo lošeg holesterola, a i učestvuje u proizvodnji vitamina K, B6, folne kiseline u debelom crevu. Ova bakterija svojim delovanjem suzbija razmnožavanje bakterije Helicobacter pylori, koji je glavni uzročnik pojave čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Samim tim pomaže u prevenciji malignih i drugih oboljenja digestivnog trakta, kao i brojnih autoimunih bolesti.

  Najpoznatiji probiotski proizvod - jogurt

  Namernica koja spada u poznatije probiotičke napitke jeste jogurt, koju prati i kiselo mleko, kao i kefir. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju ove namernice žive duže. Razlog tome jeste  što je u njihovom sastavu Lactobacilus bulgaricus, bakterijski soj koji je važan za zdravlje digestivnog trakta.